Δημόπουλος- Σαρηγιάννης: Τα εμβόλια προστατεύουν από τις μεταλλάξεις

Δημόπουλος- Σαρηγιάννης: Τα εμβόλια προστατεύουν από τις μεταλλάξεις

Για την πορεία των εμβολιασμών και τις ανησυχίες που υπάρχουν για την ινδική μετάλλαξη μίλησε στο LIVE NEWS ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.
Όπως τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, τα νέα από όλη την Ευρώπη είναι θετικά, σημειώνοντας ότι η πορεία των εμβολιασμών εξελίσσεται ικανοποιητικά. «Επομένως νομίζω ότι έχουμε μπει σε μια καλή διαδικασία ώστε να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία».

«Αν θα είναι ο Ιούνιος ή ο Ιούλιος εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών και τη συμμόρφωση που θα έχουμε στο πρόγραμμα εμβολιασμών, όμως αυτή είναι η μόνη λύση» ξεκαθάρισε ο Αθανάσιος Δημόπουλος.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Ινδία και την ανησυχία που υπάρχει για την ινδική μετάλλαξη, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, «γιατί τα συμβάντα στην Ινδία και η μεγάλη έξαρση, δεν οφείλονται μόνο στη μετάλλαξη, αλλά και σε άλλα γεγονότα. Και η Ινδία μπορεί να αποδειχθεί παγκόσμιο πρόβλημα».

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε στοιχεία που να λένε ότι οι μεταλλάξεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη για το εμβόλιο της J&J έδειξε ότι καλύπτει την ινδική μετάλλαξη όπως και τα μη μεταλλαγμένα στελέχη του ιού» πρόσθεσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

«Δεν μπορεί ποτέ να είναι ήσυχος με τους ιούς, και ειδικότερα με τους κορωνοϊούς, όμως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δεδομένα που να μας δείχνουν ότι υπάρχει διαφυγή από τη δράση των εμβολίων» κατέληξε ο Αθανάσιος Δημόπουλος.

Πολύ ανήσυχος για τη διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού  εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον Real FM Θεσσαλονίκης.

«Πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα άμεσα» σημείωσε, προτείνοντας στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών ομάδων στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα μεταλλάξεων στο κέντρος της Αθήνας. Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, εφόσον η μετάλλαξη εντοπίζεται σε συγκεκριμέν περιοχή, στο κέντρο, και μπορούμε να ορίσουμε το κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στοχευμένα τον εμβολιασμό σε αυτές τις ομάδες σαν επιθετικό μέτρο με στόχο να σταματήσει η διασπορά, κι όχι απλώς ως μέσο προστασίας.

Πηγή: skai.gr