Προβλέψεις ΑΠΘ-Σαρηγιάννης σε ΣΚΑΙ: Μέχρι 20 Γενάρη να μείνουμε μέσα - Οι «κόκκινες» περιοχές

Ο Ιανουάριος θέλει προσοχή θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20/1/2021 ανέφερε μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Όπως επεσήμανε αναφορικά με τις προβλέψεις του ΑΠΘ για την εξέλιξη του κορωνοιού στην χώρα μας προβλέπεται μια συνέχιση της αποκλιμάκωσης πανελλαδικά, ωστόσο υπάρχουν περιοχές στην χώρα όπως Δ. Αττική, Κοζάνη, Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαια, Θάσος και Λάρισα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Οι περιοχές αυτές υπογράμμισε πως έχουν μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα.  «Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου, Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως είμαστε σε φάση καλής αποκλιμάκωσης Ο ρυθμός αναπαραγωγής το RT είναι στο 0,88 που σημαίνει ότι  ένα άτομο μολύνει κάτω από έναν συμπολίτη, δηλαδή ουσιαστικά έχουμε κάποια ύφεση στην πανδημία.

«Οι θάνατοι δυστυχώς παραμένουν υψηλά. Προβλεπόμενα με την έννοια ότι είναι αυτό που περιμέναμε να δούμε» υπογράμμισε μεταξύ άλλων. 

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Γενάρη είπε πως «τα σενάρια που έχουμε λένε ότι μπορούν να ανοίξουν αλλά πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν, είναι σενάρια που τρέχουμε αυτή την στιγμή».

Επιπλέον ο ίδιος υπογράμμισε πως μέχρι τον Μάιο πρέπει να έχουμε μέτρα προστασίας και πως τα μέτρα και το εμβόλιο είναι καλός συνδυασμός για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Με την παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 20 Ιανουαρίου συμφώνησε και ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος μιλώνστας στον ΣΚΑΙ

Σημείωσε ότι οι γιατροί αναμένουν αύξηση της νοσηρότητας, λέγοντας ότι μας ανησυχούν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.

Ο κ Καπραβέλος ζήτησε ενίσχυση του ΕΣΥ.

Πρόσθεσε πως λόγω των μέτρων της μάσκας και της απόστασης και του αντιγριπικού εμβολιασμού, έχουν μειωθεί τα περιστατικά γρίπης στη χώρα μας.

Πηγή: skai.gr