Κορωνοϊός-Παπαευαγγέλου: Πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό και τη βρετανική η μετάλλαξη «Δέλτα»

"Η αύξηση των τελευταίων ημερών στα κρούσματα πιθανώς οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και στη μετάλλαξη Δέλτα" ανέφερε η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας

Ήδη καταγράφονται περιστατικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, εοισήμανε η κα Παπαευαγγέλου.

Σημείωσε μάλιστα ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό ιό και τη βρετανική μετάλλαξη.

"Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης”.   

Σύμφωνα με την ίδια, το μεταλλλαγμένο στέλεχος θα επικρατήσει μεσα στον Αυγουστο και αυτό αλλάζει την ισορροπία δεδομένων καθώς και τις σκέψεις για το πως θα κινηθούμε το καλοκαίρι.

Αφορά κυριως ανεμβολασιτους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα 

Ο πληρης εμβολαισμος με δυο δοσεις της Pfizer και της Astrazeneca προσφερει προστασια 96 και 92 % αντίστοιχα, ενώ ικανοποιητικά καλύπτει και το εμβόλιο της Moderna.

Οι βασικοί πυλωνες αντιμετώπισης, κατά την κ. Παπαευαγγέλου, είναι  η εντατικοποιηση εμβολιαστικης καλυψης ανθρώπων ήλικιας ανω των 50 ετων

Επιπλεόν η εντατικη ιχνηλάτηση εργαζομένων και νέων με τη χρήση σελφ τεστ 

“Τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν μία σταθεροποίηση της επιδημίας. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας. Η πλειοψηφία κρουσμάτων αφορά τους νέους 18 -34 ετών (60%)" , πρόσθεσε.

Ο δείκτης θετικότητας σταθεροποιείται στο 1,1. Ο αριθμός νοσηλευομένων ασθενών είναι στους 700 στην επικράτεια. Το Rt βρίσκεται στο 0,84.

Οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι μειώνονται σταθερά. Σε 15 μέρες προβλέπεται να είναι οι διασωληνωμένοι στους 100 και οι θάνατοι σε λιγότερους από 10.

Παράλληλα, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές. Ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα. Είχαμε μείωση κρουσμάτων κατά 75% και μείωση θανάτων κατά 50%.

Τέλος η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς, όπου διαπιστώνεται συγχρωτισμός.

 

 

 

 

Πηγή: skai.gr