Κλείσιμο

Κορωνοϊός-Μαγιορκίνης: Με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να δούμε επιδημική αύξηση

Από τα 508 νέα κρούσματα, τα 227 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 63 στη Θεσσαλονίκη, είπε ο καθηγητής Ιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης συνολικά στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 7,2 εκατ. κρούσματα. Οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή είναι η Ρωσία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία. 

Στην Ελλάδα έχουμε ήπιες αυξητικές τάσεις, ωστόσο, με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να δούμε επιδημική αύξηση, επεσήμανε ο καθηγητής.

Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση, όμως, το προφίλ των θανόντων παραμένει σταθερό. Πρόκειται για ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα.

Στο επίκεντρο παραμένει η Περιφέρεια Αττικής, ενώ η επιδημία φαίνεται να βρίσκεται σε σημείο ανοδικής καμπής.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τους επόμενους κρίσιμους μήνες πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων.

«Τα βασικά μας όπλα είναι η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και η προσωπική υγιεινή.», είπε κλείνοντας.

Ερωτηθείς για το δείκτη RΤ1 και αν αυτός σχετίζεται με την αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν σχετίζεται με τους νεκρούς, αλλά δείχνει ότι «η επιδημία βρίσκεται σε μία κατάσταση ανακύκλωσης».

«Κατά περιόδους βρισκόμαστε πάνω από το ένα ή κάτω από το ένα όσον αφορά αυτόν το δείκτη» συμπλήρωσε ο κ. Μαγιοργκίνης και τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των θανόντων είναι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου «να προστατέψουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας καθώς αυτός είναι ο ευάλωτος πληθυσμός αυτή τη στιγμή».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή στη χώρα, ο κ. Μαγιοργκίνης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μια ακριβής εκτίμηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς. «Εκτιμούμε ότι δεν είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα χωρίς όμως να αποκλείουμε να κάνουμε λάθος».

 

Πηγή: skai.gr