Κορωνοιός: Ιταλός γιατρός στην «καρδιά» της επιδημίας συγκλονίζει: «Tσουνάμι... μας παρέσυρε»

Με «τσουνάμι που παρέσυρε τους πάντες» παρομοιάζει ο ιταλός γιατρός Ντανιέλε Ματσίνι τη μαζική εξάπλωση του κορωνοιού στην Ιταλία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, μέσω μιας μακροσκελούς ανάρτησης του στο Facebook που κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου.

Ο γιατρός Ματσίνι που ζει και εργάζεται στην «καρδιά» της επιδημίας στην Ιταλία, το Μπέργκαμο, περιγράφει τον καθημερινό και συχνά άνισο αγώνα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού υπό αντίξοες συνθήκες ενώ υπογραμμίζει πως σε αυτή την φάση κανείς δεν πρέπει να εφήσυχαζει.

 «Θα προσπαθήσω να μεταφέρω σε ανθρώπους μακριά από τη δική μας πραγματικότητα τι ζούμε στο Μπέργκαμο αυτές της ημέρες, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Κατανοώ την ανάγκη να μην προκληθεί πανικός, αλλά τρέμω στη σκέψη ότι το μήνυμα της επικινδυνότητας όσων συμβαίνουν δεν φτάνει στον κόσμο», γράφει τονίζοντας πως οι πολίτες πρέπει να κάνουν υπομονή, και απέχουν από τις συνήθεις ασχολείες και δραστηριότητες διασκέδασης τους όπως το θέατρο, σο μουσείο ή το γυμναστήριο.

«Προσπαθήστε να λυπηθείτε τους χιλιάδες ηλικιωμένους ανθρώπους, που μπορεί να χαθούν εξαιτίας σας» τονίζει και προσθέτει πως θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους του να σωπάσει.

«Αυτή η ταχεία μεταμόρφωση έφερε μια ατμόσφαιρα σιωπής και σουρεαλιστικού κενού στους διαδρόμους του νοσοκομείου, που ακόμα δεν κατανοούσαμε. Περιμέναμε έναν πόλεμο που δεν είχε ακόμα ξεκινήσει και που πολλοί, μεταξύ αυτών κι εγώ, δεν ήταν σίγουροι ότι θα ξεσπούσε με τόση αγριότητα» αναφέρει, περιγράφοντας το κλίμα ανησυχίας και αναδιοργάνωσης που επικρατούσε πριν από δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο όπου εργάζεται «όταν ο εχθρός κρυβόταν ακόμα στις σκιές».

«Η κατάσταση τώρα είναι δραματική το λιγότερο. Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει και οι μάχες συνεχίζονται αδιάκοπες μέρα και νύχτα. Τώρα στην δραματική κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη κλινών. Το ένα μετά το άλλο τα τμήματα του νοσοκομείου που είχαν εκκενωθεί γεμίζουν με καταιγιστικό ρυθμό», γράφει ο γιατρός ενώ χαρακτηρίζει πως δηλώνει πως αναπνευστήρας αντιμετωπίζεται σαν «χρυσάφι» με γιατρούς και νοσηλευτές να είναι εξαντλημένοι αλλά σε κάθε περίπτωση να επιδεικνύουν αλληλεγγύη αυτές τις δύσκολες στιγμές, παρά τα εξοντωτικά τους ωράρια και το γεγονός δεν υπάρχει πια γι' αυτούς κοινωνική ζωή.

"Πολλοί επαγγελματίες της Υγείας δεν βλέπουν πια τους δικούς τους, από φόβο μην τους μολύνουν. Άλλοι κόλλησαν τον ιό και είναι σοβαρά προσπαθώντας να σώσουν συνανθρώπους τους. Νοσηλεύτριες ξεσπούν σε κλάματα επειδή δεν μπορούν να τους σώσουν όλους." συνοψίζει.

«Δεν υπάρχουν πια χειρουργοί, ουρολόγοι, ορθοπαιδικοί. Είμαστε απλά γιατροί που έχουμε γίνει μέρος μιας και μόνο ομάδας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το τσουνάμι που μας έχει παρασύρει... Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, έχουμε 15-20 εισαγωγές κάθε μέρα, όλες για τον ίδιο λόγο. Τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων έρχονται το ένα μετά το άλλο: θετικό, θετικό, θετικό, θετικό. Ξαφνικά η Εντατική έχει καταρρεύσει» προσθέτει καταλήγοντας στο ότι «Δεν υπάρχουν πια χειρουργοί, ουρολόγοι, ορθοπαιδικοί. Είμαστε απλά γιατροί που έχουμε γίνει μέρος μιας και μόνο ομάδας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το τσουνάμι που μας έχει παρασύρει.»

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Πηγή: skai.gr