Την διαδικασία διαχείρισης υπόπτων κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία, εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα.

Όπως περιέγραψε η κα Ευαγγέλου, αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού, θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί, φορώντας μάσκα θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από συμμαθητές του. 

Το προσωπικό που θα έρθει σε επαφή με το παιδί πρέπει να κάνει χρήση πιο ενισχυμένου εξοπλισμού προστασίας. Μετά την αποχώρηση του παιδιού, θα πρέπει να γίνει σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση του χώρου.

Το παιδί θα επισκεφθεί γιατρό ο οποίος εφόσον κρίνει πως πρόκειται όντως για ύποπτο κρούσμα, θα το παραπέμψει σε τεστ για κορωνοιό. Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του.

Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. 

Θα επισκεφθεί τον γιατρό, θα υποβληθεί σε τεστ για κορωνοιό, εφόσον κριθεί ότι πρέπει,  και το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ. 
Μαθητές ή μέλη του προσωπικού θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, αν βγει θετικό το τεστ ,μετά την πάροδο 10 ημερών. 

Όσον αφορά στις στενές επαφές εάν πρόκειται για μαθητή τότε θα μιλάμε για όλους τους μαθητές του σχολείου. 
Στην περίπτωση εκπαιδευτικού όλη η τάξη. Αν είναι σε Γυμνάσιο ή Λύκειο μιλάμε για περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα. 

Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 14 ημέρες. 
Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο.

Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα. 

Όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το σαββατοκύριακο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να ενημερώσουν την σχολική μονάδα. 

Πηγή: skai.gr