Κορωνοϊός: Επιβραδύνεται κι άλλο η διάδοση του στην Ελλάδα- Στο 0,2 ο δείκτης Rt

Περαιτέρω επιβράδυνση της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα καταγράφηκε το διάστημα μεταξύ 25 και 30 Ιουνίου, σύμφωνα με την 7η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου COVID-19.

Κατά μέσο όρο διαγνώστηκαν 16 κρούσματα ανά ημέρα, έναντι 22 στην προηγούμενη έκθεση, ενώ ο δείκτης Rt περιορίστηκε στο 0,2 από 0,5 παρά τον εντοπισμό κάποιων εισαγόμενων κρουσμάτων.

Η ημερήσια διασπορά στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 1,51 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, επίδοση καλύτερη σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αντανακλάται και στον μικρό αριθμό θετικών τεστ. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, μόλις το 0,5% των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν εντόπισε τον κορωνοϊό, ήτοι διαπιστώθηκε ένα κρούσμα ανά 203 τεστ.

Ελαφρά μείωση παρατηρήθηκε επίσης στον κινητό μέσο όρο του αριθμού των θανάτων, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 0,2. Βάσει των στοιχείων, οι περισσότεροι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα της τοπικής εξάπλωσης του ιού στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, συνεπώς η συνεχιζόμενη άρση των μέτρων ασφαλείας δεν έχει προκαλέσει προβλήματα σε πανελλαδική κλίμακα.

Πανελλαδικά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Covid-19, δεν διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε απλές κλίνες, ούτε και των θανάτων.

Στο μέτωπο της οικονομίας, για το σύνολο του Ιουνίου ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ελαφρά, κατά 0,9 μονάδες συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα όμως καταγράφονται στοιχεία που καταδεικνύουν ότι εδραιώνονται οι αυξήσεις των τραπεζικών καταθέσεων, της ροής δανείων προς επιχειρήσεις και του όγκου ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι περιορίζεται η μείωση της ηλεκτρονικής δαπάνης σε κλάδους που υπέστησαν απότομο πλήγμα λόγω του lockdown, όπως η εστίαση, τα πολυκαταστήματα και οι υπηρεσίες μεταφορών.

Τεστ στα αεροδρόμια

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την Τετάρτη, κατά την πρώτη ημέρα αφίξεων από το εξωτερικό, σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5.889 τεστ. 

«Ακριβώς επειδή τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα. Επομένως, είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους. Σκοπός άλλωστε είναι η έγκαιρη καταγραφή, απομόνωση και ιχνηλάτηση των τυχόν θετικών κρουσμάτων, ώστε να περιχαρακώνονται και να αποφεύγεται η διασπορά στην κοινότητα», σημείωσε ακόμη ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Παρακολουθούμε στενά - και θα συνεχίσουμε καθημερινά να το κάνουμε – σε συνεργασία με τους ειδικούς την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Έτσι ώστε, τα βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού μας να επιταχύνονται, ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες, να επιβραδύνονται. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων».