Κορωνοϊός: Ελπίδες από έρευνα για την άμυνα των εμβολίων κατά της βραζιλιάνικης μετάλλαξης

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 φαίνεται πως παρέχουν αρκετά ισχυρή προστασία έναντι του βραζιλιάνικου στελέχους του κορωνοϊού, καθώς μοιάζει να είναι λιγότερο ανθεκτικό στην άμυνα των αντισωμάτων από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η συγκεκριμένη έρευνα μελέτησε την επίδραση που έχουν σε διάφορα στελέχη του κορωνοϊού τα αντισώματα που αναπτύσσονται τόσο μετά από την προσβολή του οργανισμού όσο και μετά από τον εμβολιασμό.

Η έρευνα, που δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες, διαπίστωσε ότι τα εμβόλια πράγματι δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά έναντι των ανησυχητικών μεταλλάξεων που έχουν ανιχνευθεί σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού.

Παρόλα αυτά, τα νέα είναι ενθαρρυντικά αναφορικά με το βραζιλιάνικο στέλεχος. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα φυσικά αντισώματα και τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο μπορούν να εξουδετερώνουν αυτή την παραλλαγή, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα. Το σημαντικό είναι ότι το P1 βραζιλιάνικο στέλεχος μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτικό σε αυτά τα αντισώματα από όσο αρχικά φοβόμασταν», αναφέρει η έκθεση των ερευνητών της Οξφόρδης.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer εξουδετερώνουν τη «βρετανική» αλλά και τη «βραζιλιάνικη» παραλλαγή κατά σχεδόν τρεις φορές λιγότερο σε σχέση με το πώς εξουδετερώνουν το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Η επίδρασή τους στην παραλλαγή από τη Νότια Αφρική είναι πολύ πιο περιορισμένη, κατά 7,6 φορές σε σχέση με το αρχικό στέλεχος.