Κορωνοϊός- Ελλάδα: Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τους ασυμπτωματικούς τουρίστες (vid)

Προβληματισμός επιστημόνων για τον άγνωστο αριθμό ασυμπτωματικών ασθενών με κορωνοιό που δυνητικά επισκέπτεται τη χώρα μας.

Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, αν λάβουμε ως δεδομένο πως την Ελλάδα επισκέπτονται πέντε ασυμπτωματικοί τουρίστες την ημέρα, ο κίνδυνος για δεύτερο κύμα κορωνοιού στη χώρα, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι υπαρκτός.

Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αποκτά σιγά σιγά ξανά τη γνώριμη εικόνα του.

«Νομίζω ότι είναι πολύ ασφαλής η Ελλάδα, γιατί υπάρχουν πολύ λίγα κρούσματα, οπότε θεωρώ ότι είναι πολύ καλά» αναφέρει τουρίστας από την Ζυρίχη.

«Στην Ελλάδα υπάρχον μόνο 3.000 κρούσματα κορωνοϊού, είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το έχετε χειριστεί πολύ καλά.» προσθέτει τουρίστρια από την Αργεντινή

Πολλοί έχουν προλάβει ήδη να επισκεφτούν και τα ελληνικά νησιά. Όσοι έρχονται από τις κόκκινες χώρες υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ, οι υπόλοιποι σε δειγματοληπτικό έλεγχο. Έτσι άλλωστε ανιχνεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες και τα εισαγόμενα κρούσματα είτε από πτήσεις είτε από τον Προμαχώνα

Αυτό που ανησυχεί την πανεπιστημιακή κοινότητα είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς.

«Με βάση του υπολογισμούς μας ακόμα και 400 άτομα, ασυμπτωματικοί φορείς θα μπορούσε να μετακινήσει αυτό το δεύτερο κύμα έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν αυτός ο αριθμός αυξηθεί στα 700-1500 άτομα,ίσως και τέλος Αυγούστου», εκτιμά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.

Σύμφωνα με έρευνα πάντως τα ποσοστά μετάδοσης του ιού αν τηρούμε τα μετρά μειώνονται στο ελάχιστο.

Είναι χαρακτηριστικό πως αν ένας φορέας και ένας υγιής τηρούν τις αποστάσεις και φορούν μάσκα και οι δύο το ποσοστό μετάδοσης του ιού είναι 5%.

Αν όμως τηρούν τις αποστάσεις και φορά μόνο ένας μάσκα… το Ποσοστό μετάδοσης φτάνει 50-75%.Σύμφωνα με τους επιστήμονες,κάθε ασυμπτωματικός ασθενής, λειτουργεί μέσα στο πλήθος όπως μία σπίθα μες στο δάσος.

Πηγή: skai.gr