Κλείσιμο

Κορωνοϊός - El Pais: Έτσι κινδυνεύετε να νοσήσετε σε δωμάτιο, μπαρ ή σχολείο - Γραφήματα

Με ιδιαίτερα παραστατικά γραφήματα, βασισμένα σε μοντέλο που ανέπτυξε ο χημικός Χοσέ Λουίς Χιμένεθ του πανεπιστημίου του Κολοράντο, παρουσιάζει η ισπανική εφημερίδα El Pais, τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε κλειστούς χώρους.


Οι επιστήμονες έχουν έως τώρα καταλήξει σε τρεις τρόπους μετάδοσης του ιού: τα σταγονίδια που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της ομιλίας και του βήχα, τις μολυσμένες επιφάνειες – αν και σπανιότερη εκδοχή, και τα αερολύματα, με την εισπνοή, δηλαδή, σωματίδια από φορέα του κορωνοϊού.

Κάθε πορτοκαλί κουκκίδα αντιπροσωπεύει μια δόση αναπνευστικών σωματιδίων ικανών να μολύνουν κάποιον σε περίπτωση εισπνοής. Στο χειρότερο σενάριο φωνάζοντας ή τραγουδώντας σε κλειστό χώρο για μια ώρα, ένα άτομο με Covid-19 απελευθερώνει 1500 μολυσματικές δόσεις:


Χωρίς εξαερισμό, τα αερολύματα παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα, και  συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο όσο περνά η ώρα:

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα El Pais καθόρισε τους σημαντικότερους εσωτερικούς χώρους σε α) δωμάτιο β) μπαρ/εστιατόριο και γ) σχολική τάξη.

Δωμάτιο

Αναφορικά με το δωμάτιο, το σενάριο περιλαμβάνει έξι άτομα που βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με τον έναν εξ αυτών να είναι θετικός στον κορωνοϊό καθώς στην Ισπανία υπολογίζεται ότι το 31% των μολύνσεων, έγιναν μέσω αυτού του τρόπου ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους. Μετά από τέσσερις ώρες και εάν κανείς από τους πέντε υγιείς δεν φοράει μάσκα και εάν δεν υπάρχει εξαερισμός, θα ασθενήσουν και οι πέντε:
 


Αν στο ίδιο χρονικό διάστημα οι πέντε υγιείς φορούν μάσκα τότε οι τέσσερις αντιμετωπίζουν ακόμα τον κίνδυνο να νοσήσουν, καθώς αποκλειστικά οι μάσκες δεν επαρκούν εφόσον η έκθεση είναι παρατεταμένη:

 

Αν, όμως, όλοι φορούν μάσκα, υπάρχει εξαερισμός και η κοινή παρουσία στο χώρο μειωθεί στο μισό, τότε μόνο ο κίνδυνος διασποράς μειώνεται κάτω από το ένα: 

Μπαρ/εστιατόριο

Το πείραμα σε μπαρ/εστιατόριο, στους χώρους, δηλαδή, που σύμφωνα με τα δεδομένα της Ισπανίας μπορεί να προκαλέσουν έως και 27 μολύνσεις αν υπάρξει «έκρηξη», ξεκινά στις 7 το βράδυ.

Η χωρητικότητα του μπαρ είναι μειωμένη στο 50%, υπάρχουν 15 πελάτες και τρεις εργαζόμενοι, τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει εξαερισμός. Μετά από έξι ώρες χωρίς μέτρα ασφαλείας 14 από τους πελάτες θα μολυνθούν:

Με συνεχή χρήση μάσκας ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στα οχτώ:
 

Αν υπάρχει ο συνδυασμός εξαερισμός, μάσκες και μικρότερη παραμονή στον κλειστό χώρο, τότε ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων μειώνεται μόλις στο ένα άτομο:
 

Σχολική τάξη

Το σενάριο στην τάξη βασίζεται στην υπόθεση ότι ο «ασθενής μηδέν» είναι ο εκπαιδευτικός. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού ειναι μεγαλύτερος σε αυτό το σενάριο καθώς ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος και να μιλάει περισσότερο, και αρκετές φορές να υψώνει τη φωνή του προκειμένου να ακουστεί.

Αν περάσουν δύο ώρες σε μια αίθουσα με 24 μαθητές και έναν εκπαιδευτικό φορέα του ιού, και χωρίς μάσκες τότε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν 12 παιδιά:
 

 
Αν όλοι φορούν μάσκα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των μαθητών που κινδυνεύει να μολυνθεί κατεβαίνει στους πέντε:

 

Με αερισμό της αίθουσας και μείωση της παραμονής σε αυτή κατά μία ώρα, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης για μόλις έναν μαθητή: