Κορωνοϊός- Διευθυντής Ευρώπης ΠΟΥ: Η Ελλάδα κατανοεί ότι τα εμβόλια είναι δικαίωμα κι ευθύνη

Ο ελληνικός λαός κατανοεί απολύτως ότι ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα και εύθυνη, τόνισε με μηνυμά του κατά την ενημέρωση του υπουργείου υγείας την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα ο Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Hans Kluge.

Ο κος Kluge πρόσθεσε πως γνωρίζουμε ότι από τους εμβολιασμούς σώζονται ζωές και το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όταν επικρατεί ο φόβος.

Παραδέχτηκε σε κάθε περίπτωση πως όσον αφορά την πανδημία κορωνοιού είναι κατανοητό λόγω των πολλών άγνωστων ακόμα μεταβλητών να υπάρχει επιφυλακτικότητα όσον αφορά τους εμβολιασμούς.

Φέτος αντιμετωπίσαμε όλοι μια νέα πρόκληση που ταρακούνησε τον τρόπο ζωής μας, δήλωσε επισημαίνοντας πως καμία κοινότητα δεν έμεινε άτρωτη. 

"Κρατήσαμε χαμηλά κρούσματα, ήταν μια πρόκληση στην οποία μπορούμε να ανταπεξέλθουμε εάν κάνουμε σωστές επιλογές" είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως ο ρόλος που θα παίξει ο καθένας από εμάς στην κοινότητα θα καθορίσει αποφασιστικά την πορεία της πανδημίας.

" Είτε θα δούμε το τρίτο κύμα, είτε θα κρατήσουμε τη γραμμή εδώ, θα κρατήσουμε ως αυτό το σημείο τον ιό.

Ο Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ υπογράμμισε πως είναι ζωτικής σημασίας η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, η χρήση μάσκας σύμφωνα με τις οδηγίες, το πλύσιμο των χεριών, το φτέρνισμα και ο βήχας στον αγκώνα ή σε χαρτομάντηλο, η παραμονή στο σπίτι εάν δεν αισθανόμαστε καλά, η αποφυγή πληθών και στενών επαφών σε κλειστούς χώρους καθώς και η βελτιστοποίηση των συστημάτων εξαερισμού.

Ο ιός θα εξακολουθεί να μπορεί να κάνει εξαιρετικά μεγάλο κακό, εκτός αν κάνουμε ό, τι μπορούμε να σταματήσουμε την απειλή, ανέφερε και τόνισε πως κομμάτι της λύσης είναι το εμβόλιο

Το να πάρει κανείς το εμβόλιο θα είναι κάτι που θα αλλάξει το παιχνίδι και σταδιακά θα μας βοηθήσει να γυρίσουμε σε μια κανονική κοινωνική κι οικονομική ζωή, ανέφερε.

Ο συνδυασμός των εμβολιασμών και του να ακολουθούμε δημόσιες συστάσεις θα επιφέρει βέλτιστη προστασία για εσάς και τους οικείους σας, τόνισε προσθέτοντας πως για τη χώρα μας κατανοείται απολύτως η αναγκαιότητα ευρείας γκάμας εμβολιασμών.

Η Ελλάδα πέρσι δεν είχε ρεκόρ ασθενειών γιατί σημαντικό μέρος του πληθυσμού προστατεύεται από εξαιρετικά προγράμματα εμβολιασμού, παρατήρησε.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλα τα standars έχουν θεσμοθετηθεί. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και τα δεδομένα μπορούν να είναι προσβάσιμα από όλους. Τα εμβόλια που θα λάβουν τις απαραίτητες άδειες, με άνω το 95% προστασία, θα αδειοδοτηθούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η διανομή των εμβολίων θα γίνει με δίκαιο και διαφανή τρόπο.

Ζωτικής σημασίας η προστασία σας. Να αντλήσετε πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές. Το σχέδιο πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Ο ΠΟΥ υποστηρίζει την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας» συνόψισε ο Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πηγή: skai.gr