Κλείσιμο

Κοροναϊός: Χαμηλός αλλά όχι ανύπαρκτος ο κίνδυνος εξάπλωσης στην Ευρώπη

Χαμηλός ο κίνδυνος ο νέος κοροναιος να φτάσει στην Ευρώπη αλλά όχι ανύπαρκτος, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ η λοιμωξιολόγος Ελένη Μαλτέζου.

Η κα Μαλτέζου υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να προετοιμαζόμαστε.

Όπως ξεκαθάρισε η γιατρός τα συμπτώματα του νέου κοροναιού, είναι ανάλογα με αυτά μιας τυπικής πνευμονίας, δηλαδή δύσπνοια, βήχας, πυρετός.

Ο ιός σε κάθε περίπτωση φαίνεται μέχρι στιγμής να μην μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, τόνισε.

Στα 300 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα, έχουν καταλήξει 4 άτομα τα οποία είχαν υποκείμενα νοσήματα, ήταν δηλαδή ομάδες υψηλού κινδύνου εξήγησε.

Πέραν από την καλή υγιεινή, η κα Μαλτέζου διευκρίνισε πως όσοι επισκέπτονται την Κίνα θα πρέπει να αποφεύγουν τόσο την επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα ίωσης όσο και με ζώα αφού ο ιός πιθανότατα προήλθε από αυτά.

«Έχουμε ταξιδιώτες που πάνε και έρχονται στην Κίνα. Εδώ και 10 μέρες ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει οδηγίες, έχει ενημερώσει το ταξιδιωτικό κοινό που πηγαινοέρχεται εκεί, τι να κάνει προκειμένου να προφυλαχτεί» δήλωσε προσθέτοντας πως τα δεδομένα που διαθέτουμε μας δείχνουν ότι πρόκειται για μια επιδημία που ξεκίνησε από μια συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας η οποία εντούτοις εξαπλώνεται.

 «Έχουμε κρούσματα τόσο σε άλλες πόλεις της χώρας αλλά και εκτός αυτής αφού άτομα που νόσησαν, ταξίδεψαν προς άλλες χώρες, συνόψισε η λοιμωξιολόγος 
Η ειδικός τόνισε πως υπάρχει ενημέρωση και το ταξιδιωτικό κοινό γνωρίζει πως εάν εκδηλώσει πυρετό πρέπει να επισκεφτεί άμεσα τον γιατρό και να ενημερώσει για το εάν έχει πραγματοποιήσει ταξίδι στην Κίνα τις τελευταίες 2 εβδομάδες.

Πηγή: skai.gr