Κοροναϊός: Περί τα 1400 κρούσματα παγκοσμίως- Δύσκολη η κατάσταση λέει ο Σι Τζινπίνγκ

Περί τα 1400 παγκοσμίως είναι μέχρι στιγμής τα κρούσματα του νέου κοροναιού με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει στους 41.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε ολόκληρη τη χώρα με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει στάσιμος, στους 41 έως τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Τριάντα εννέα άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο, μεταδίδει το CCTV.

Η Κίνα μπορεί "να κερδίσει τη μάχη" εναντίον του νέου κοροναϊού, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ, αναφερόμενος στην επιδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους και καταγράφει σχεδόν 1.300 κρούσματα παγκοσμίως.

Ο επικεφαλής του κινεζικού κράτους έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη σύσκεψη της μόνιμης επιτροπής του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος, ένα όργανο που απαριθμεί επτά μέλη και κυβερνά τη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Λίγο νωρίτερα, ο Σι Τζινπίνγκ είχε παραδεχθεί ότι η επιδημία «επιταγχύνεται» και η Κίνα βρίσκεται σε «δύσκολη κατάσταση».

Στο μεταξύ, η Ρωσία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Κίνα σχετικά με το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν Ρώσοι υπήκοοι από την κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου ιού, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τη ρωσική πρεσβεία.

Κανένας Ρώσος δεν έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, αναφέρει το RIA επικαλούμενο τον υπεύθυνο Τύπου της πρεσβείας στην Κίνα.

Την ίδια ώρα η χώρα αναστέλλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, από την 27η Ιανουαρίου, μεταδίδει το ίδιο μέσο ενημέρωσης με τη χώρα να προσπαθεί να αποτρέψει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, τα κινεζικά ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν θα μπορούν να κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία ούτε να πουλάνε οργανωμένα ομαδικά ταξίδια, διευκρινίζει το CCTV.

Πολλά κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ασία και τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αποδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε πρόσωπα που ταξίδεψαν από την Κίνα.

Το Κρατικό Συμβούλιο Ενημέρωσης της Κίνας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για την επιδημία του κοροναϊού αύριο Κυριακή στις 15.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Εφτασε στην Ευρώπη

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε στις 24-1 ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού.

Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα στην Ευρώπη.

Οι γαλλικές αρχές θεωρούν πιθανό ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα.

Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν διαβεβαίωσε ότι οι αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Και οι δύο ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα. Η υπουργός εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς μετά την επιστροφή τους στη Γαλλία.

ΠΗΓΗ: CNN- CGTV- AΠΕ