Της Ναντίν Χαρδαλιά

Να καθησυχάσει την κοινή γνώμη έναντι των καθυστερήσεων παράδοσης των εμβολίων, επιχείρησε από τη Βουλή ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, διαβεβαιώνοντας αφενός πως η πορεία εμβολιασμού στη χώρα μας εξελίσσεται ομαλά, αφετέρου ότι η δεύτερη - απαραίτητη για την ανοσία - δόση για τον πληθυσμό που έκανε ήδη την πρώτη είναι εξασφαλισμένη.

«Υπάρχουν ζητήματα παραδόσεων. Είχαμε μια μειωμένη παράδοση από την Pfizer, η οποία όμως αποκαταστάθηκε. Στο τρίμηνο θα έχουμε όλες τις ποσότητες που είχαμε αρχικά υπολογίσει. Υπάρχει ζήτημα και με την Astra Zeneca για την οποία η Ε.Ε. εκφράζει έντονη δυσφορία, καθώς φαίνεται ότι οι ποσότητες που θα παραδώσει είναι μειωμένες σε σχέση με την αρχική εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός στην χώρα μας εξελίσσεται ομαλά και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όποιος κάνει την πρώτη δόση έχει εξασφαλισμένη και την δεύτερη», σημείωσε.

Ο ίδιος, πάντως, εξέπεμψε μήνυμα μηδενικού εφησυχασμού και πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας, επισημαίνοντας πως «δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα. Δεν καθησυχαζόμαστε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί έχουμε δρόμο ακόμα». Παράλληλα, δήλωσε ρητά ότι η χώρα μας είναι προετοιμασμένη για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, παρότι όλοι το απεύχονται, ενώ απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης και απαντώντας εμμέσως = όπως ερμηνεύθηκε - στις επικρίσεις τους για την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, ζήτησε να είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις προσεκτικές εκπέμποντας ενωμένοι το μήνυμα τήρησης των μέτρων.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας, τα τέσσερα μεγάλα κέντρα εμβολιασμού σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα τεθούν σε λειτουργία περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι σταδιακά θα λειτουργήσουν όπως είχε εξαγγελθεί το σύνολο των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων με την ένταξη στο πρόγραμμα του πρωτοβάθμιου τομέα υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε,  έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες 625 προσλήψεων εγκεκριμένου προσωπικού εκ των οποίων οι 154 ιατροί αποκλειστικά για τα εμβολιαστικά κέντρα. Επιπλέον, όπως είπε, εντός των επόμενων ημερών ολοκληρώνεται η μονιμοποίηση  άλλων 103 επικουρικών ιατρών που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενώ οι συνολικές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί το τελευταίο διάστημα ανέρχονται σε 941.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης πρόσθεσε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω στήριξη του ΕΣΥ γι’ αυτό και έχουν κατατεθεί ήδη προτάσεις ύψους 3 δις ευρώ για στήριξη της δημόσιας υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 660 εκατομμύρια ευρώ αφορούν ενίσχυση υποδομών των νοσοκομείων και προτάσεις για δημιουργία συγκεκριμένων δομών όπως το κέντρο για μεταμοσχεύσεις και κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες στο νοσοκομείο Παπανικολάου. 

Πηγή: skai.gr