Κίνα: Πρώτος θάνατος από τη μυστηριώδη πνευμονία

Για το πρώτο θύμα της μυστηριώδους πνευμονίας στην κινεζική πόλη Γουχάν κάνουν λόγο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μέσων ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ. Από τη πλευρά τους οι κινεζικές υγειονομικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι δεκάδες άτομα έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ο οποίος, πριν μερικές μέρες, ανιχνεύθηκε σε νοσηλευόμενο με πνευμονία. Τα ελεγχόμενα από το κράτος κινεζικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν προσεκτικά προετοιμασμένες ειδήσεις. 

«Οι αρχές της πόλης Γιουχάν αναφέρουν ότι 59 άτομα έχουν προσβληθεί από έναν άγνωστο ιό. Επτά άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η κατάσταση των υπολοίπων είναι σταθερή», μεταδίδει η κινεζική τηλεόραση CCTV.

Προληπτικά μέτρα από Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ

Αναφερόμενα στο πρώτο θύμα της μυστηριώδους πνευμονίας τα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ κάνουν λόγο για έναν 61χρονο, ο οποίος είχε νοσήσει στο ήπαρ, είχε διαγνωστεί με καρκίνο και απεβίωσε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Όπως και τα υπόλοιπα άτομα στα οποία διαγνώστηκε ο νέο κοροναϊός ο 61χρονος είχε επισκεφθεί την κρεαταγορά και ψαραγορά Χουανάν, από την οποία θεωρείται ότι ξεκίνησε η διάδοση της μυστηριώδους πνευμονίας. Προφανώς γι αυτό το λόγο οι υγειονομικές αρχές της πόλης έκλεισαν την αγορά την 1η Ιανουαρίου.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάδοσης της πνευμονίας από άνθρωπο σε άνθρωπο: «Πρόσφατες ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με μέχρι τώρα στοιχεία νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει προσβληθεί από την ασθένεια», μεταδίδει το CCTV.

Ασιατικές χώρες στην ευρύτερη περιοχή έχουν λάβει προληπτικά μέτρα με αυστηρούς ελέγχους σε άτομα που προέρχονται από την πόλη Γουχάν έτσι ώστε να αποφευχθεί μια εξάπλωση του ιού. ΣΕ χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και το Χογκ Κονγκ έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες ύποπτα κρούσματα. Η αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο πάντως εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία και προειδοποιεί για ταξίδια στην πόλη Γουχάν.

Πηγή: DW