Κικίλιας για κορωνοϊό: Θα λάβουμε μέτρα για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων

Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και εμπεριστατωμένη επιστημονική ενημέρωση από τους ειδικούς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα του κορωνοϊού. «Δεν θα σπείρουμε τον πανικό», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΑNT1 ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, μετά το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Υγείας που έγινε χθες στις Βρυξέλλες για το θέμα.

«Χωρίς ραθυμία και υπολογίζοντας τις σημαντικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει αυτός ο ιός για τη δημόσια υγεία θα αντιμετωπίσουμε το θέμα. Θα ενημερώνουμε σωστά και υπεύθυνα τους πολίτες, με έμφαση στην πρόληψη» συνέχισε ο Β. Κικίλιας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα λάβει, αν χρειαστεί, συγκεκριμένα μέτρα για αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και αυτό είναι ενάντια στο δημόσιο καλό. Τα θέματα υγείας είναι στο Σύνταγμά μας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πανικοβάλλει τον κόσμο. Από τα δείγματα που ελέγχονται κάποια έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάποια άλλα πολλά δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Και αυτό είναι το σωστό. Γιατί υπάρχουν τα προσωπικά δεδομένα και υπάρχει και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες».

Σε πιθανό κρούσμα κορωνοϊού

Επίσης, όπως ανέφερε, οι ειδικοί επιστήμονες εξήγησαν πως υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος. «Αμέσως εμείς θα φροντίσουμε, έτσι ώστε να διακόψουμε την αλυσίδα της μετάδοσης. Να βρούμε από πού έχει προέλθει. Να τα ερευνήσουμε όλα αυτά με τα εργαστήριά μας στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη και να έχουμε τα ακριβή αποτελέσματα και να θωρακίσουμε τον πληθυσμό».

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην Κίνα, που λαμβάνει πολύ σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό του ιού, αλλά ο ιός δεν έχει σύνορα. Υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψει κανείς από χώρα σε χώρα. «Δεν μπορεί να καταλυθεί όλος ο πλανήτης. Όλες οι χώρες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό κάνουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αυτό κάνουμε και εμείς», τόνισε.

Για τη γρίπη και τα αντιϊκά φάρμακα

Ως προς τα αντιϊκά φάρμακα και τις μάσκες, προφανώς εξήγησε ότι υπάρχει πρόβλεψη από τον ΕΟΦ, και γίνονται προσπάθειες να υπάρχουν και σε επάρκεια. «Βεβαίως, κάποια από αυτά παράγονται στην Κίνα. Είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται σε όλη την Ευρώπη. Αλλά λελογισμένα, όπως βλέπετε, με κινήσεις σωστές και ο ΕΟΦ και ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι, με ένα οργανωμένο σχέδιο υπό το υπουργείο Υγείας, φροντίζουν για όλα αυτά. Και καλό θα είναι να αφήνουμε να μιλάνε αυτοί οι ειδικοί, οι καθηγητές, οι επιστήμονες, αυτοί που το γνωρίζουν», ανέφερε.

Για το θέμα της εποχικής γρίπης ο Β.Κικίλιας είπε ότι φέτος στη χώρα μας εμβολιάστηκαν 1 εκατ. πολίτες παραπάνω από πέρσι. Πέρσι 2.050.000, φέτος 3.100.000. «Έγινε καμπάνια για την ανάγκη εμβολιασμού κυρίως των ευπαθών ομάδων και πετύχαμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό, κάτι που αναγνωρίζει η επιστημονική κοινότητα επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων. Επίσης θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης ότι φέτος από τον ιδιωτικό τομέα και το Ε.Σ.Υ. έχουμε βάλει μέσα στο σύστημα 96 κρεβάτια εντατικής θεραπείας παραπάνω από πέρυσι. Είναι ένας τεράστιος αριθμός. Θυμίζω ότι πέρυσι υπήρχε αναμονή για κρεβάτι εντατικής θεραπείας 100 ανθρώπων την ημέρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ