Καθησυχαστικοί για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca οι ερευνητές Οξφόρδης- Δήλωση σε ΣΚΑΪ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο ερευνητικός οργανισμός Oxford Vaccine Group στον οποίο υπάγεται η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ανέπτυξε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εμφανίζεται καθησυχαστικός για την ασφάλεια του σκευάσματος με γραπτή δήλωση προς τον ΣΚΑΪ. 

Στη δήλωση σημειώνεται ότι «είναι σημαντικό οι φορείς δημόσιας υγείας να παρακολουθούν την πρόοδο του εμβολίου και σαφέστατα η ασφάλεια πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα με κάθε νέο φάρμακο».

Αναφορικά με τα περιστατικά θρόμβωσης, ωστόσο, που έχουν προκαλέσει ανησυχία και αναστολή χορήγησης του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca σε αρκετές χώρες, τονίζεται: «Η θρομβοεμβολική νόσος, μη συνδεόμενη με τα εμβόλια, είναι αρκετά κοινή στο γενικό πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς συμβαίνει σε έναν ανά 1.000 ανθρώπους. Η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) παρακολουθεί αυτά τα περιστατικά και έχει υποδείξει ότι δε διαπιστώνει αύξηση από το σύνηθες επίπεδο λόγω του προγράμματος εμβολιασμών, κάτι που μας καθησυχάζει ότι είναι απίθανο να υπάρχει πρόβλημα».

Η ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης προσθέτει ότι αυτό το καθησυχαστικό συμπέρασμα προκύπτει και από περαιτέρω στοιχεία από μελέτη των υγειονομικών αρχών της Φινλανδίας.

Αναφορικά με την αντίδραση των ευρωπαϊκών χωρών, η δήλωση αναφέρει ότι χώρες-μέλη συνεχίζουν να στέλνουν στοιχεία για τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγράψει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ο οποίος είναι σε συζητήσεις και με την MHRA, «καθώς είναι κρίσιμο να υπάρχει προσεκτική αξιολόγηση οποιασδήποτε πιθανής παρενέργειας».

Η δήλωση καταλήγει με την επισήμανση: «Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα για την ώρα από δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο είναι πως υπάρχει σαφής αντίκτυπος του εμβολίου στη δημόσια υγεία, με πολύ λιγότερα κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους από τον κορωνοϊό μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί».

Πηγή: skai.gr