Η Ρωσία υπόσχεται εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίου κατά του Covid-19

Η Ρωσία διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα είναι σύντομα σε θέση να παράγει τον μήνα εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού και «μερικά εκατομμύρια» από τις αρχές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου της χώρας Ντενίς Μαντούροφ, τρεις εταιρείες βιοϊατρικής θα μπορούν να παράγουν από τον Σεπτέμβριο σε βιομηχανική κλίμακα ένα εμβόλιο που θα αναπτύξει το ερευνητικό εργαστήριο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Nikolaï Gamaleïa.

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις (…) θα μπορούμε να παράσχουμε από αυτόν τον χρόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίου τον μήνα, κατόπιν έως και μερικά εκατομμύρια από τις αρχές του επόμενου έτους», εξήγησε ο Ρώσος υπουργός σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, που εμπλέκεται στη διαδικασία ανάπτυξης, είπε σήμερα ότι η επίσημη έγκριση του εμβολίου αναμένεται να γίνει σε «δέκα ημέρες».

«Θα είμαστε μπροστά όχι μονάχα από τις ΗΠΑ, αλλά επίσης από άλλες χώρες. Θα πρόκειται για το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού», υπογράμμισε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ σε δηλώσεις του σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η Ρωσία εργάζεται εδώ και μήνες, όπως και πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως, σε διάφορα σχέδια εμβολίων εναντίον της Covid-19. Το συγκεκριμένο από το κέντρο Gamaleïa εκπονείται σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο γνωστοποίησε σήμερα, σε ένα δελτίο τύπου, ότι οι κλινικές δοκιμές σε στρατιωτικούς «έδειξαν ξεκάθαρα μια εμφανή ανοσοποιητική ανταπόκριση» μπροστά στον νέο κορονοϊό, «χωρίς παρενέργειες ή ανωμαλίες».

Ερευνητές, εντούτοις, εκφράζουν ανησυχία μπροστά στην ταχεία ανάπτυξη των ρωσικών εμβολίων, εκτιμώντας πως ορισμένα στάδια ενδέχεται να παραλειφθούν προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες υπό την πίεση των αρχών.

Ο Βιτάλι Ζβερέφ, καθηγητής και επικεφαλής του εργαστηρίου του ερευνητικού ινστιτούτου Metchnikov, επισήμανε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να εγκριθεί ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς για να επιβεβαιωθεί η ασφάλειά του.

«Είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια ενός εμβολίου σε ένα χρονικό διάστημα όπως αυτό που μας χωρίζει από την έναρξη της πανδημίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ