«Γρίφος» το εμβόλιο της AstraZeneca - Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

"Γρίφο για δυνατούς λύτες"  θυμίζει πλέον η χορήγηση ή μη του εμβολίου της AstraZeneca, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη Γερμανία, που αρχικά επέμενε ότι θα συνεχίσει να εμβολιάζει με το συγκεκριμένο εμβόλιο για να «ανακρούσει πρύμναν» λίγο αργότερα, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Για το θέμα, που έχει προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς πολίτες, συνεδριάζει εκτάκτως εντός της ημέρας Επιτροπή Ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά τις αναφορές από αρκετές χώρες, για περιστατικά θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο. Σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός έχει ξεκαθαρίσει ότι ερευνά τις αναφορές που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο εμβόλιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ενδείξεις αιτιώδους συνάφειας. 

Για το ίδιο θέμα αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει ότι τα οφέλη του εν λόγω εμβολίου, υπερτερούν των κινδύνων για παρενέργειες.

Σήμερα συνεδριάζει για το θέμα του εμβολίου και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. "Στη χώρα μας έως ότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο συνεχίζονται κανονικά", δήλωναν πηγές του υπουργείου Υγείας. "Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση που να σχετίζει τα θρομβοεμβολικά αυτά επεισόδια με το εν λόγω εμβόλιο" σχολίαζε εξάλλου στις 12 Φεβρουαρίου η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, το  τελευταίο 24ωρο, ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία,  η Ισπανία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Σλοβενία. Οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι  δεν θα εγκρίνουν τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου. 

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε η χορήγησή του και σε μεγαλύτερες ηλικίες. 

Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον κρατά απόθεμα των εμβολίων της AstraZeneca που παρασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να μπορέσει να τα χορηγήσει γρήγορα στους Αμερικανούς πολίτες, εάν το εμβόλιο αυτό για την Covid-19 εγκριθεί από τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων). 

Τι λέει η AstraZeneca

Η ίδια η βρετανοσουηδική εταιρεία ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο της κατά του κορωνοϊού και πως προέκυψε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων. 

Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. "Προσεκτικός έλεγχος όλων των διαθέσιμων δεδομένων ασφάλειας περισσότερων των 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένου κινδύνου πνευμονικής εμβολής, εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή θρομβοκυτταροπενίας σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα (εμβολίων) ή σε οποιαδήποτε χώρα", αναφέρεται στην ανακοίνωση της AstraZeneca Plc.

Αλλά και η Βρετανία, επικαλείται το μεγάλο δείγμα των εμβολιασμένων, για να καταδείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ