Γώγος-ΣΚΑΪ: Τα εμβόλια θα δράσουν πιθανότατα κατά της μετάλλαξης -Τι είπε για lockdown και σχολεία

Για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία και όπως φαίνεται εμφανίζεται και σε άλλες χώρες μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

Όσον αφορά το πόσο ανησυχητική είναι αυτή η μετάλλαξη, που εμφανίστηκε σε μεγάλη κλίμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιδημιολογικά σχετίστηκε με την αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού. Αυξάνει, επίσης, την ταχύτητα διασποράς. Ωστόσο, αναμένονται περισσότερα στοιχεία για τη μετάλλαξη αυτή για να ξέρουμε αν και πόσο επικίνδυνη είναι, όπως εξήγησε ο καθηγητής.

«Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο.», ανέφερε ο κ. Γώγος.

«Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.», τόνισε. 

Στη συνέχεια ο καθηγητής είπε ότι αύριο, Δευτέρα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σχετικά με τα δεδομένα που έχει για τη μετάλλαξη. 

«Με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα είναι βαρύ το μέτρο της αναστολής πτήσεων και κλείσιμο συνόρων.», είπε.

Τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη του ιού:

-    Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός 
-    Να γίνει πιο τοξικός
-    Να μην φαίνεται στα τεστ
-    Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι στοχεύουν σε πολλές πρωτεΐνες, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης.

«Σύντομα θα έχουμε δεδομένα για την αντιγονικότητά του, τη διασπορά και τη βαρύτητα της νόσου.»

Για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν ο καθηγητής είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει καμπανάκι ξανά και ξανά για να αποφεύγονται οι συνωστισμοί.

Τέλος, ο κ. Γώγος για την πιθανότητα να αρθεί το lockdown στις 7 Ιανουαρίου είπε ότι υπάρχει μια ελάττωση των κρουσμάτων, ωστόσο, παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας. Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε το άνοιγμα στην πορεία. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επίσης, για τα σχολεία τόνισε ότι πρώτα σχεδιάζεται να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια. «Μην προτρέχουμε», επεσήμανε.
 

Πηγή: skai.gr