Γκάγκα-Τζανάκης σε ΣΚΑΪ: Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ -Τα 2/3 στην Αττική -Προβλέψεις για κρούσματα

Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στα νοσοκομεία μίλησαν στον ΣΚΑΪ ο Νικόλαος Τζανάκης Αντιπρόεδρος Πνευμονολογικής Εταιρείας και η Μίνα Γκάγκα Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

«Το σύστημα στην Αττική είναι πάρα πολύ πιεσμένο. Υπάρχουν κρεβάτια μονάδας, αλλά ό,τι κρεβάτι μονάδας μετατρέπουμε σε Covid, αφαιρείται από άλλους ασθενείς που το χρειάζονται.», είπε η κα Γκάγκα.

Όπως τόνισε, είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα κρούσματα σε χαμηλό επίπεδο έτσι ώστε να μπορούν να έχουν περίθαλψη όσοι τη χρειάζονται. 

Σχετικά με την έκρηξη κρουσμάτων και το πότε θα αρθεί το lockdown, διευκρίνισε ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα και η αύξηση δείχνει ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά.

«Όλα έχουν σχέση με το πόσο πολύ τηρούμε τα μέτρα.» 

Ο κ. Τζανάκης εξήγησε πως, σύμφωνα με το μοντέλο πρόβλεψης κρουσμάτων, αναμένουν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου τα κρούσματα να φτάσουν περίπου τις 2500.

Ωστόσο, αυτή είναι μια κεντρική τιμή, δεν είναι τα ακραία της σημεία. Προς τα κάτω είναι 2200 και προς τα πάνω είναι 2800.

«Αν η μέση του τιμή είναι τα 2200, που είναι και το πιο πιθανό, το απώτατο σημείο θα είναι μέχρι 2800 κρούσματα. Αν όμως η μέση τιμή πάει στα 2500, το απώτατο σημείο θα είναι πάνω από 3000 κρούσματα.», επεσήμανε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, «το θέμα με το συγκεκριμένο κύμα είναι ότι εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο της χώρας. Εντοπίζεται στην Αττική κατά τα 2/3. Η πίεση δεν διαχέεται σε όλη τη χώρα, ώστε να πέσει σαν μέσος όρος σε όλα τα μέρη, αλλά επιβαρύνει πάρα πολύ την Αττική.»

Επομένως, την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το μοντέλο, είναι πιο πιθανό τα κρούσματα να φτάσουν τα 2200, με ίσως κάποιες εξάρσεις.
 

Πηγή: skai.gr