Γκάγκα σε ΣΚΑΪ: Επανεξετάζονται τα πάντα –Σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία

Ανησυχία έχει προκληθεί στους ειδικούς σχετικά με τις μεταλλάξεις και τα κρούσματα. Σήμερα αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων. Οι επιστήμονες μέχρι και τελευταία στιγμή επανεξετάζουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. 

«Τα πάντα επανεξετάζονται με τα δεδομένα, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία», είπε η συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ «Η Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, στον ΣΚΑΪ.

Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία, χωρίς να κλείσει το εμπόριο, είπε η κα Γκάγκα. «Μπορούμε να έχουμε και τα δύο αν τηρούμε τα μέτρα. Τα κρούσματα στην Αττική ήταν αρκετά. Αν συνεχίσουν να αυξάνονται θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα.»

Η κινητικότητα και το πόσο απροστάτευτοι μένουμε ευθύνονται για τα κρούσματα, όχι το λιανεμπόριο ή τα σχολεία, εκτίμησε η κα Γκάγκα.

 

Σχετικά με το θέμα των εμβολίων και τα προβλήματα με τις παραλαβές των δόσεων, η γιατρός ανέφερες πως «όσες δόσεις εμβολίου και να λάβουμε πάλι θα πρέπει να προσέχουμε, γιατί ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί πολύς κόσμος».

Ερωτηθείς για τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τόνισε ότι «το εμβόλιο δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις. Όλες οι μεταλλάξεις ανταποκρίνονται στο εμβόλιο. Υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση.»

Επίσης, ανέφερε ότι ελέγχονται τα ενεργά κρούσματα για το ποια ανήκουν στη μετάλλαξη, ενώ τα συμπτώματα της μετάλλαξης δεν διαφέρουν.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να εμβολιαστούν και οι ειδικές ομάδες εργαζομένων.

Ποιες μάσκες είναι οι κατάλληλες

«Η Ν95 είναι μια μάσκα που τη χρησιμοποιείς σε κλειστό χώρο με πολύ υψηλό ιικό φορτίο», εξήγησε η κα Γκάγκα.

«Η απλή μάσκα, αν κρατάμε και τις αποστάσεις προστατεύει μια χαρά. Τη N95 τη φοράμε μόνο μέσα στους θαλάμους. Λειτουργούμε καθημερινά με τις απλές χειρουργικές μάσκες, στα νοσοκομεία.», τόνισε.


 

Πηγή: skai.gr