Κλείσιμο

Εικόνες φρίκης στα γηροκομεία της Ισπανίας-Νεκροί και εγκαταλελειμμένοι ηλικιωμένοι

Ισπανοί στρατιώτες που βοηθούν στη μάχη κατά της πανδημίας κορωνοϊού βρήκαν ηλικιωμένους σε γηροκομεία εγκαταλελειμμένους και σε μερικές περιπτώσεις νεκρούς στα κρεβάτια τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας.

Η εισαγγελία δήλωσε πως έχει ξεκινήσει έρευνα. Ο στρατός μπήκε στη μάχη κατά της πανδημίας, προκειμένου να βοηθήσει εκείνους που δεν έχουν κανέναν, στα γηροκομεία.

Στο μεταξύ ο αριθμός των νεκρών στη χώρα ανέβηκε στους 2.182. 

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή της ότι η κυβέρνηση θα είναι αυστηρή και ευέλικτη στην αντιμετώπιση του τρόπου που φέρονται στους ηλικιωμένους στα γηροκομεία.

«Ο στρατός, κάνοντας μερικές επισκέψεις, βρήκε μερικούς ηλικιωμένους  εντελώς εγκαταλελειμμένους και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και νεκρούς στα κρεβάτια τους», είπε.

Οι γιατροί είπαν ότι υπό κανονικές συνθήκες τα σώματα των νεκρών αποθηκεύονταν σε ψυγείο μέχρι να τα πάρουν για την κηδεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, που ο θάνατος κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στον κορωνοϊό, τους άφησαν στα κρεβάτια τους μέχρι να τους αναλάβει ειδικό προσωπικό με εξοπλισμό προστασίας.

Η Μαδρίτη επίταξε ένα παγοδρόμιο για την προσωρινή φύλαξη των πτωμάτων. Το Palacio de Hielo, περιέχει επίσης εστιατόρια και κινηματογράφους που χρησιμοποιούνται ως χώροι για νοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών, καθώς τα νοσοκομεία είναι γεμάτα.
 

Πηγή: BBC