Γερμανός Λοιμωξιολόγος: Δεν χρειάζεται πανικός για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Ο λοιμωξιολόγος και μικροβιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ, καθηγητής του πανεπιστημίου του Βίτενμπεργκ Λούθηρος, θεωρεί ότι δεν πρέπει να δραματοποιείται η εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, πρέπει όμως να τηρούνται με συνέπεια τα λαμβανόμενα μέτρα προστασίας.

«Τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού θα έρθουν, αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Στις πανδημίες υπάρχουν πάντα παραλλαγμένα στελέχη ιών που εκτοπίζουν άλλα και τα οποία είναι πιθανώς να πιο μεταδοτικά», δήλωσε σήμερα ο επιφανής επιστήμονας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ανατρέψει τη στρατηγική της για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού λόγω των παραλλαγμένων στελεχών. Εάν επικρατήσει ένα τέτοιο παραλλαγμένο στέλεχος, αυτό δεν σημαίνει ότι χάσαμε τη μάχη. Δεν πρέπει να το δραματοποιούμε υπερβολικά. Δεν πρόκειται για κάποιον υπερ-ιό, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει ή να ακούσει εδώ κι εκεί. Δεν πρόκειται για μια δεύτερη πανδημία που είναι ήδη παρούσα. Θα πρέπει (όμως) τα λαμβανόμενα μέτρα να εφαρμόζονται με μεγαλύτερη συνέπεια, διότι έχουμε πολλά τεράστια κενά στο σύστημα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να ισχύουν τόσο για τα παλαιά όσο και για τα νέα παραλλαγμένα στελέχη», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ