Έρευνα: Μπορεί το φάρμακο για τον HIV να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό;

Επιμέλεια: Χαρά Σώτα

Ερευνητές και ειδικοί εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται για την εξεύρεση μιας θεραπείας για τον κορωνοϊό.  Οι ειδικοί υγείας πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να καθοριστεί αν τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής.

Γιατροί στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη έχουν αναφέρει τη χρήση συνδυασμού φαρμάκων για τον HIV ως πιθανή θεραπεία για τον κορωνοϊό. Το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR) έχει ήδη λάβει άδεια για περιορισμένη χρήση του συνδυασμού φαρμάκων του HIVκατά τη διάρκεια της πανδημίας.
 
Ο συνδυασμός των συγκεκριμένων φαρμάκων αφορά σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολείς πρωτεάσης ή πρωτεϊνάσης, ενός στοιχείου που αποδομεί τις πρωτεΐνες διασπώντας τους πεπτιδικούς δεσμούς τους. 

Δρουν μπλοκάροντας ένα βασικό ένζυμο που επιτρέπει στους ιούς να αναπαραχθούν. Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι ο προαναφερθέντας συνδυασμός φαρμάκων ήταν χρήσιμος στην πρόληψη του SARS.

«Αυτό δεν είναι μια εγκεκριμένη θεραπεία για τον κορωνοϊό», αναφέρουν στη New York Post οι εμπειρογνώμονες του Τμήματος Υγείας και Ψυχικής Υγείας της Νέας Υόρκης.  

«Έχουμε ακούσει για ορισμένα άτομα με κορωνοϊό που υποβάλλονται σε θεραπεία με φάρμακα για τον ιό HIV. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο εγκεκριμένα για τη θεραπεία του COVID-19», ανέφερε η δήλωση.

Η Κίνα διεξάγει επίσης μια κλινική δοκιμή σε ανθρώπους για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων χρησιμοποιώντας περίπου 200 άτομα.

Οι αυστραλιανοί ερευνητές ισχυρίστηκαν επίσης ότι τα φάρμακα HIV μπορούν αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό.

«Οι γιατροί μας έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι ένα φάρμακο για τον ιό HIV θα μπορούσε πραγματικά να λειτουργήσει κατά του κορωνοϊού. Εκείνο το πρώτο κύμα των κινεζικών ασθενών που είχαμε (στην Αυστραλία), όλοι είχαν πολύ θετική αντίδραση στο το φάρμακο του HIV,» έιπε ο διευθυντής κλινικών ερευνών του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ. 

«Είναι καθησυχαστικό... ότι έχουμε βρει κάτι πραγματικά καλό εδώ.», είπε προσθέτοντας ότι «οι δοκιμές φαρμάκων και περαιτέρω ιατρική έρευνα θα αρχίσουν μόλις εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις».

Τέλος, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι αρκετά ενθαρρυντικά.