Έρευνα: Δε νοσούν όλα τα παιδιά ήπια από τον κορωνοϊό

Επιμέλεια: Χαρά Σώτα

Μέχρι στιγμής από τα αποτελέσματα και τον απολογισμό της νόσου, θεωρούταν ότι τα παιδιά δε νοσούν ή αν νοσήσουν θα έχουν ελαφριά συμπτώματα. Μια νέα έρευνα, ωστόσο, δείχνει πως ένα μικρό ποσοστό παιδιών νοσεί και μάλιστα αρκετά σοβαρά από τον Covid-19.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου στο Παιδιατρικό περιοδικό, από Κινέζους επιστήμονες, είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί έως σήμερα για τον κορωνοϊό σε παιδιά.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα για πάνω από 2.000 περιπτώσεις κορωνοϊού σε παιδιά στην Κίνα, την περίοδο 16 Ιανουαρίου - 8 Φεβρουαρίου. Όντως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα ήταν ήπια.

Σε ένα ποσοστό όμως, 6%, τα παιδιά ανέπτυξαν πολύ σοβαρά συμπτώματα, σε σημείο που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, καθώς το οξυγόνο που είχαν στον οργανισμό τους ήταν ελάχιστο. Σε κάποιες, μάλιστα, σπάνιες περιπτώσεις τα παιδιά ανέπτυξαν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι, μεν, θετικά για την πλειοψηφία, δείχνουν, όμως, την ανάγκη για προετοιμασία και του παιδιατρικού τμήματος στα νοσοκομεία, για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν.

Κάτι άλλο που παρατηρήθηκε στη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι τα μωρά και τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον κορωνοϊό. Το 60% των παιδιών που νόσησαν με σοβαρά συμπτώματα ήταν κάτω από 5 ετών.
 

Πηγή: Live Science