Επτά παραμένουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Της Λουίζας Κροντήρη

Επτά παραμένουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Για το ενδεχόμενο κάποιοι να έχουν νοσήσει, χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφεί το εκάστοτε κρούσμα, δήλωσε ότι «μπορεί να συμβαίνει, χωρίς ωστόσο να είναι υψηλή η πιθανότητα».

Ενώ συμπλήρωσε ότι το ενδεχόμενο αυτό θα αντιμετωπιστεί άμεσα από τις αρμόδιες Αρχές.

Όσον αφορά το κλείσιμο ορισμένων σχολείων στη χώρα εξήγησε:

«Δράσαμε καθ’ υπεροβολήν για να προστατεύσουμε τα παιδιά» ενώ τόνισε ότι «14 από τα 13.000 σχολεία της χώρας» έχουν κλείσει.

Σε ερώτηση που κάνει λόγο για «αντίφαση», καθώς λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα για «ελαφριά» συμπτώματα ανέφερε:

«Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές να παίρνουν όσο πιο αυστηρά μέτρα γίνεται γιατί έχει αποδειχθεί ότι οπού συνέβη αυτό περιορίστηκε ο ιός.
Γι αυτό κάποια από τα μέτρα που παίρνουν είναι και υπερβολικά και ανήκουν στη φάση 2 (κατά την όποια υπάρχει πολύ πιο εκτεταμένη μετάδοση στον πληθυσμό) , ενώ ακόμα είμαστε στη φάση 1.
Άμεσα από αύτη την εβδομάδα θα ξεκινήσει και ένα ακόμα μετρό επιτήρησης κατά το οποίο θα γίνεται δειγματοληπτικά εργαστηριακός έλεγχος για κορωνοϊό σε ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία ή που νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους και ΜΕΘ  με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής (με στόχο τη συλλογή στατιστικών δεδομένων όπως είναι το μοντέλο επιτήρησης της γρίπης).

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται πιο εύκολα από τη γρίπη, καθώς ένας ασθενής κολλάει άλλους δύο.
Είναι σημαντικό να καθυστερήσουμε την εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα μέχρι να περάσει η περίοδος της γρίπης ούτως ώστε να μην πιέζεται το σύστημα υγείας, ενώ υπάρχει πιθανότητα (αν και δεν το γνωρίζουμε) να βοηθήσει και η βελτίωση του καιρού.
Έχει υπάρξει πρόβλεψη για διάθεση κλινών από ιδιωτικά θεραπευτήρια και για νοσηλεία ασθενών σε νοσοκομεία αποκλειστικά για τον κορωνοϊό.

Επίσης επειδή το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ανήκει στις πλέον ευπαθείς ομάδες έχουν προβλεφτεί ειδικές μάσκες και ειδικός εξοπλισμός ενώ υπάρχει πλάνο να απουσιάσει το προσωπικό που νοσεί.

Στη φάση 1 που βρισκόμαστε τώρα συστήνεται να προφυλάσσουμε τις ευπαθείς ομάδες, να μην τους κολλήσουμε ίωση ή γρίπη η οτιδήποτε άλλο, δεν τους αφήνουμε να επισκεφτούν νοσοκομεία χωρίς λόγο, δεν τους αφήνουμε να έρχονται σε επαφή με άλλους ασθενείς ή δεν τους αφήνουμε να συναθροίζονται για πολλή ώρα, φροντίζουμε να παίρνουν σωστά τη θεραπεία τους και τα φάρμακα τους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι στιγμής από τις ευπαθείς ομάδες πιο βαριά νοσούν αυτοί που έχουν καρδιαγγειακά νοσήματα, μετά αναπνευστικά, ακλουθούν οι διαβητικοί και στη συνέχεια αυτή με υπέρταση».

Προληπτικά έχουν κλείσει σχολεία. Τα 14 από αυτά είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, τα αλλά 14 είχαν πάει οργανωμένες εκδρομές σε πληττόμενες περιοχές (μετρό καθ’ υπερβολή). Οι μαθητές που είχαν πάει εκδρομές είναι σε κατ ‘οίκον απομόνωση.

Σε καλή κατάσταση οι επτά νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία αναφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ πήραν εξιτήριο οι 2 από το Diamond Princess.

Σημειώνεται πως ελέγχθηκαν 270 επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ενώ έγιναν 570 διαγνωστικοί έλεγχοι.

Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 1 εκατ. μέηλ μέσω ΑΑΔΕ.

Πηγή: skai.gr