Ένωση Ασθενών Ελλάδας για κορωνοϊό: Ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες

Ένωση Ασθενών Ελλάδας για κορωνοϊό: Ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες

Ειδική μέριμνα για την υπεύθυνη ενημέρωση και την προστασία των χρόνιων ασθενών και των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, από τον κορωνοϊό, καλεί να λάβουν το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Προσθέτει ότι τα ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον ΕΟΔΥ και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του επισκεπτηρίου σε χρόνιους ασθενείς στα νοσοκομεία και τη διακοπή λειτουργίας των ΚΑΠΗ, θα πρέπει να διευρυνθούν με γνώμονα τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να εξετάσουν τα παρακάτω σημεία:

   - Δυνατότητα απουσίας από την εργασία χωρίς χρέωση κανονικής ή αναρρωτικής άδειας, σε συνάρτηση με την εξάπλωση της επιδημίας και τη βαρύτητα της χρόνιας πάθησης του ασθενούς.

   - Εργασία από το σπίτι ή σε θέση που δεν απαιτεί αλληλεπίδραση με το κοινό, στα επαγγέλματα που παρέχουν τέτοια δυνατότητα.

   - Διαχείριση της ροής των ασθενών σε μονάδες υγείας όπως τα νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την αποφυγή συνωστισμού.

   - Συνταγογράφηση και εκτέλεση εξάμηνων συνταγών για τη φαρμακευτική αγωγή χρόνιων ασθενών, προκειμένου να περιοριστεί η προσέλευσή τους σε υγειονομικές μονάδες.

   - Διασφάλιση της πρόσβασης σε προληπτικά μέσα, όπως τα αντισηπτικά και οι μάσκες.

Επιπλέον, η Ένωση καλεί τον ΕΟΔΥ να εκπονήσει ειδικές οδηγίες για την έγκυρη πληροφόρηση των παρακάτω ευπαθών ομάδων αναφορικά με τα ειδικά μέτρα που θα πρέπει να λάβουν, συμπληρωματικά ως προς τις συστάσεις για το γενικό πληθυσμό:

   - Ηλικιωμένα άτομα άνω των 60 ετών

   - 'Ατομα με υποκείμενα νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και νεοπλασίες

   - Μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων ή μυελού των οστών

   - Ανοσοκατεσταλμένοι ενήλικες και παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αρθρίτιδες, λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση και άλλες σπάνιες παθήσεις

   - 'Ατομα με επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (HIV λοίμωξη)

   - Έγκυες γυναίκες και βρέφη

   - Επαγγελματίες υγείας

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, τονίζει πως η ενημέρωση των πολιτών και η υπεύθυνη στάση τους κατά την τήρηση των οδηγιών, αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας που έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ