ΕΚΕ: Δωρεά φορητών Καρδιογράφων και Υπερηχογράφων «παλάμης» σε νοσοκομεία αναφοράς

Σε μία κρίσιμη περίοδο για όλους τους Έλληνες, με την πανδημία Covid-19 να δοκιμάζει τις αντοχές του υγειονομικού συστήματος και τις κοινωνικοοικονομικές δομές πρόνοιας της χώρας μας, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία εντείνει τις δράσεις και πρωτοβουλίες της για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δείχνοντας έμπρακτη ευαισθησία και συνεχίζοντας να είναι στο πλευρό του ιατρικού κόσμου, των Ελλήνων Καρδιολόγων και των πολιτών. 

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από πρωτοβουλία του Δ.Σ, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα διαθέσει –σε πρώτη φάση- σε είκοσι τρία Κέντρα Υγείας της χώρας φορητούς καρδιογράφους με δυνατότητα τηλεκαρδιογραφίας. 

Κύριος στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αποτελεί η ενίσχυση της μάχης που δίνει το ιατρικό προσωπικό σε απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας καθώς και σε περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα με ιό SARS- COV-2  πανελλαδικά.

Επιπλέον, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΕ, εγκρίθηκε η προμήθεια φορητών  υπερηχοκαρδιογράφων «παλάμης», που θα δοθούν στις Καρδιολογικές Κλινικές  των χαρακτηριζομένων από το Υπουργείο Υγείας ως «νοσοκομείων αναφοράς». 

Οι υπερηχοκαρδιογράφοι «παλάμης» δεν υποκαθιστούν  το πλήρες υπερηχοκαρδιογράφημα, αλλά παρέχουν τη δυνατότητα για μια γρήγορη εκτίμηση της καρδιακής λειτουργικότητας, ύπαρξης περικαρδιακού υγρού, σοβαρών βαλβιδικών ανεπαρκειών, πλευριτικών συλλογών  κ.ά. Ταυτόχρονα «αναγνωρίζουν» τους ασθενείς που πρέπει να παραπεμφθούν για  πληρέστερη υπερηχοκαρδιογραφική μελέτη. Με βάση τα χαρακτηριστικά αυτά οι υπερηχοκαρδιογράφοι «παλάμης» διεθνώς κρίθηκαν ως οι καταλληλότεροι για τον αρχικό έλεγχο ασθενών με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.

Στο πεδίο της εκπαίδευσης, και ιδιαίτερα των νέων Καρδιολόγων, που διαχρονικά αποτελεί κύριο άξονα δραστηριοποίησης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μία νέα πρωτοβουλία είναι η δωρεάν άδεια χρήσης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για την Ψηφιακή Πλατφόρμα Διάδρασης Epicardio SimulationTM, όπου οι εκπαιδευόμενοι -σε πραγματικό χρόνο- κατανοούν και εξοικειώνονται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα, τις βασικές αρρυθμίες και την  ηλεκτροφυσιολογία.

Τέλος, μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (www.hcs.gr), διατίθεται δωρεάν σε ασθενείς με Καρδιακή  Ανεπάρκεια  η εφαρμογή ThessHF για smartphone ή tablet. Πρόκειται για υπηρεσία υπενθύμισης και εκπαίδευσης κάθε ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή ένας πλήρης ψηφιακός βοηθός. Στοχεύει στην αυτοδιαχείριση της νόσου από τον ασθενή σε καθημερινή βάση, χωρίς τη συχνή παρουσία του στις δομές υγείας, ειδικά λόγω των νέων συνθηκών. 

Είναι μια εξειδικευμένη εφαρμογή με ασθενοκεντρικό χαρακτήρα, όπου πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο ασθενής.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές εταιρείες της χώρας, θεωρεί υποχρέωσή της να συμβάλλει στον περιορισμό των συνεπειών του COVID-19, να σταθεί στο πλευρό  όλων όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και αυτό θα συνεχίσει να κάνει έμπρακτα και στο μέλλον.

Έξυπνη εφαρμογή σε κινητό για τους ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Πρωτόγνωρες είναι πλέον οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πανδημία του ιού Covid-19 και η επιβολή των περιοριστικών μέτρων για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες και στον πολύπλευρο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών που γίνονται σε ένα μεγάλο βαθμό ψηφιακά. 

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αποτελούν μια πολυάριθμη και ευπαθή ομάδα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Η επαγρύπνηση των ασθενών σε σχέση με την αναγνώριση συμπτωμάτων, τη συστηματική καταγραφή κλινικών παραμέτρων (σωματικό βάρος, μέτρηση αρτηριακής πίεσης και σφυγμού), την επιμελή λήψη των φαρμάκων τους και την τήρηση των υγειονο-διαιτητικών μέτρων, παρότι είναι αποφασιστικής σημασίας για τη ευοίωνη έκβαση της ασθένειάς τους, παραμένει συχνά ελλιπής. 

Η αυτοδιαχείριση της νόσου από τον ασθενή σε καθημερινή βάση, χωρίς τη συχνή παρουσία του στις δομές υγείας, ειδικά λόγω των νέων συνθηκών, κρίνεται αναγκαία και σωτήρια.

Η εφαρμογή ThessHF για smartphone ή tablet (προς το παρόν μόνο σε λογισμικό android) από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι μία υπηρεσία υπενθύμισης και εκπαίδευσης, ένα «προσωπικό ημερολόγιο» κάθε ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια. H εφαρμογή αυτή στοχεύει στο να αποτελέσει ένα ψηφιακό βοηθό, που θα δώσει δύναμη και υπευθυνότητα στον ασθενή, ώστε να διαχειρισθεί αποτελεσματικότερα τη νόσο του. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής;

●    Ασθενοκεντρικός χαρακτήρας - πρωταγωνιστής ο ασθενής.
●    Ειδική για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
●    Σχεδιασμένη στο Android Studio για smartphones με λογισμικό Android.
●    Τρία λεπτά για την καρδιά: καθημερινή καταγραφή σωματικού βάρους, αρτηριακής πίεσης και δύσπνοιας.
●    Επιπλέον δυνατότητα καταγραφής: οιδημάτων κάτω άκρων, καρδιακών σφύξεων, κορεσμού οξυγόνου, διάθεσης και γλυκόζης αίματος.
●    Παρότρυνση για επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό σε περίπτωση ακραίων τιμών ή μεταβολών!
●    Ιστορικό καταγεγραμμένων τιμών με τη μορφή πινάκων και γραφημάτων.
●    Εκπαιδευτικά Quiz.
●    Υπενθύμιση λήψης φαρμακευτικής αγωγής.
●    Καταγραφή συμμόρφωσης ασθενούς με την αγωγή.

Σε καμία περίπτωση η εφαρμογή δεν υποκαθιστά τον θεράποντα ιατρό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον επικουρικά και να συμβάλλει στη βέλτιστη διαχείριση της συνολικής κατάστασης του ασθενούς.

Η εφαρμογή θα διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (www.hcs.gr).
 

Πηγή: skai.gr