Έλληνας γιατρός στην Ιταλία: Η έξαρση της θνησιμότητας δεν έχει φτάσει στο πικ (vid)

Τις δραματικές ώρες που βιώνει η Ιταλία, που μαστίζεται όσο καμία άλλη ευρωπαική χώρα από την εξάπλωση του κορωνοιού περιέγραψε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Γιάννης Γκούμας, γιατρός στο νοσοκομείο Βιτζέβανο, έξω από το Μιλάνο.

« Η κατάσταση είναι δραματική» τόνισε περιγράφοντας πως υπάρχει κορεσμός στα νοσοκομεία, ειδικά στις ΜΕΘ, ενώ πρόσθεσε πως ο ιός είναι σε έξαρση και δεν έχει φτάσει, όπως εκτιμάται, στο πικ του.

Αν σύμφωνα με τον κο Γκούμας κάποιος ασθενής παρουσιάσει μια αρκετά σοβαρή εικόνα, ως προς την πορεία της υγείας του κινδυνεύει καθώς υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να μην καταστεί εφικτό να βρεθεί κλίνη σε ΜΕΘ, για να εισαχθεί. Όπως ανέφερε μάλιστα, κάτι τέτοιο συνέβη δυστυχώς και σε δικούς του ασθενείς. «Είναι οι πιο ηλικιωμένοι και πιο ευάλωτοι, αυτό είναι το πιο κρίσιμο αυτή τη στιγμή στην Ιταλία…Οι θέσεις στην Εντατική και τα αποθέματα φαρμάκων», τόνισε και παραδέχτηκε πως σε αυτή τη φάση, χάνονται ανθρώπινες ζωές που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Το πιο δραματικό περιστατικό που αντιμετώπισε, όπως περιγράφει ο κος Γκούμας, είναι η περίπτωση 2 συζύγων ασθενών με κορωνοιό, ηλικίας 40-45 ετών, η πορεία της υγείας των οποίων δεν δείχνει να πηγαίνει καλά, καθώς η απόφαση για προώθηση του σε κλίνες ΜΕΘ λόγω του νεαρού της ηλικίας τους είχε, ακριβώς ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν από αυτές ηλικιωμένοι ασθενείς.

« Η έξαρση της θνησιμότητας δεν έχει φτάσει στο πικ, αυτό θα συνεχιστεί για μια έως 2 εβδομάδες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γιατρός.

Πηγή: skai.gr