Ειδικός Δημόσιας Υγείας σε ΣΚΑΪ: Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα» δήλωσε ο Λοιμοξιωλόγος - Ειδικός Δημόσια Υγείας, κ. Δρόσως Καραγεωργόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αναφερόμενος στην πορεία του κορωνοιου και την νέα αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας.

Όπως ο ίδιος εξήγησε υπάρχει μια σταδιακή αύξηση κρουσμάτων επομένως θα μπορούσαμε αυτό θα μπορούσε να είναι όντως η απαρχή ενός 2ου κύματος. «Τα κύματα μπορεί να είναι μεγαλύτερα μπορεί να είναι και μικρότερα από τα προηγούμενα κύματα αλλά αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση των κρουσμάτων τότε μιλάμε για ένα 2ο κύμα» ενώ ανέφερε ότι σε σχέση με την άνοιξη τώρα κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ.

Παράλληλα σημείωσε πως τα κρούσματα είναι περισσότερο σε νεότερα άτομα λόγω της χαλάρωσης των μέτρων (πάρτι συνωστισμούς κλπ) τα οποία μπορούν να νοσήσουν και αυτά πολύ σοβαρά αλλά σε ποσσοστό λιγότερο απ’όσο τα μεγαλύτερα άτομα, τα άτομα με προβλήματα υγείας που φυλάγονται περισσότερο ενώ τόνισε πως χωρίς ατομική ευθύνη δεν μπορεί να πετύχει κάποιος κάτι. «Χρειάζονται και η προσπάθεια της πολιτείας και οι έλεγχοι αλλά χωρίς την κοινωνική συνειδηση του καθενός και την τήρηση των μέτρων δεν γίνεται κανένα μέτρο να είναι αποτελεσματικό». 

Αναφορικά με την δυναμική της επιδημίας δήλωσε πως είναι δύσκολο να την προβλέψει κάνεις αλλά «οπωσδήποτε ανησυχούμε για τα χειρότερα» προσθέτοντας πως «όταν κάποιος βλέπει να γίνονται χειρότερα προφανώς θα πρέπει να σκεφτεί τα μέτρα και απ ότι είδαμε στην χώρα μας όταν τα μέτρα  λαμβάνονται νωρίς είναι πολύ περισσότερο επιτυχημένα ενώ σε άλλες χώρες που τα πήραν αργότερα καθυστέρησαν πάρα πολύ τον ιό. Όμως αυτό που μας διαφοροποιεί από την περασμένη άνοιξη που λήφθηκαν αυτά τα σκληρά μέτρα που επηρέασαν αρκετό κόσμο είναι ότι έχουμε ένα στοιχείο που είναι η χρήση της μάσκας και γνωρίζοντας και τα υπόλοιπα μέτρα σωστά (πλύσιμο χεριών, αποστάσεις κλπ) αν είμαστε σταθεροί και ακολουθήσουμε το μέτρο της μάσκας να μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού χωρίς να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα».

Επιπλέον επεσήμανε πως τα χθεσινά κρούσματα τα περισσότερα είναι σε συρροή κρουσμάτων, «είναι διαφορετικό να έχεις 100 ή 180 κρούσματα και να μην ξέρεις από πού προέρχονται και διαφορετικό να είναι μαζεμένα σε συρροές που ξέρεις ότι το ένα σχετίζεται με το άλλο» συμπληρώνοντας πως «πρέπει κανείς να καταλάβει και το βλέπουμε αυτό στις περιπτώσεις των γάμων στα δεξαμενόπλοια, στα εργοστάσια, ότι αν υπάρξει εκεί καποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό τα κρούσματα θα είναι αρκετά». 

Τέλος τόνισε ότι οι νέοι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι η ασθένεια αυτή προκαλεί και άλλες επιπτώσεις πχ μακρόχρονη νοσηλεία σε νοσοκομείο. «Δεν είναι κάτι απλό. Μετά από αυτό μπορεί να μην είσαι ο ίδιος». 

Παράλληλα σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι οι πλαστικές προσωπίδες δεν έχει φανεί να προστατεύουν από μόνες τους. 

Σημειώνεται χθες ανακοινώθηκαν 110 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πηγή: skai.gr