Δύσκολες οι επόμενες δύο βδομάδες -Μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας

Όπως φαίνεται οι επόμενες δύο βδομάδες θα είναι δύσκολες, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σήμερα. «Περιμένουμε λοιπόν, να δούμε τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι οδεύουμε προς το τέλος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας. Ηδη, ωστόσο, φαίνεται, μια μείωση των βαριών νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, των  80 και άνω. Αυτό είναι, προφανώς, το αποτύπωμα του εμβολιασμού, το οποίο, όσο θα προχωρούν, θα φαίνεται και περισσότερο», επεσήμανε.

Ωστόσο, η κα Πελώνη σημείωσε ότι «τις επόμενες μέρες ανοίγει η διαδικασία για τις ευπαθείς ομάδες», κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο MEGA. «Η προτεραιοποίηση έχει ανακοινωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Θα ακολουθήσουν οι ομάδες των 70-74 και 65-69 ετών. Ως το τέλος Απριλίου εκτιμούμε ότι θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, όλοι οι συμπολίτες μας από 60 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες. Αυτό μας επιτρέπει να κοιτάμε αυτό το καλοκαίρι με μεγαλύτερη αισιοδοξία», ανέφερε.

Μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας

«Το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τρομερή πίεση αυτή την στιγμή. Όλοι είχαμε προβλέψει ότι ο χειμώνας θα είναι μια δύσκολη περίοδος γιατί όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού παραδοσιακά κάθε χειμώνα δημιουργούν προβλήματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα».

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η διαφορά του τωρινού lockdown με το lockdown του προηγούμενου Μαρτίου είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοιού λόγω των μεταλλάξεων. 

Στο 92% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ

Κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα έγιναν 400 εισαγωγές ημερησίως με τα 2/3 αυτών να αφορούν την Αττική.

Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο Αττικόν την τελευταία εφημερία έγιναν 77 εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό ενώ 70 καταγράφηκαν στον Ευαγγελισμό. Παράλληλα, στις 58 και 45 ήταν οι εισαγωγές που καταγράφηκαν στο Γεννηματάς και το Λαικό, το οποίο μάλιστα δεν έχει μονάδες εντατικής θεραπείας για κορωνοιό, αντίστοιχα.

Όσον αφορά το νοσοκομείο Γεννηματάς, θα πρέπει να σημειωθεί πως 110 ήταν συνολικά οι ασθενείς με κορωνοιό που επισκέφτηκαν το τμήμα επειγόντων με τους 58 να εισάγονται τελικά για νοσηλεία. Στον Ευαγγελισμό παραμένει κενή μόλις μια κλίνη από τις 58, στο Σωτηρία 4 από τις 84 και 5 από τις 43 στο Αττικόν.

Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Αττική υπολογίζεται στο 92%.

Στο «βαθύ κόκκινο» κι άλλες περιοχές

Από σήμερα, Σάββατο, στις 6 το πρωί μέχρι τις 22 Μαρτίου 8 ακόμη περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο). Συγκεκριμένα στο βαθύ κόκκινο από σήμερα μπαίνουν: οι Περιφερειακές Ενότητες, Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, καθώς και οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων λόγω της αυξητικής τάσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται σε αυτές.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων. Παράλληλα, επιτρέπεται η τέλεση γάμων με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού.

Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα. Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Κλειστά σχολεία παντού

Από τις 16 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την επικράτεια, έπειτα από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. Του μέτρου εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.

 

 

 

Πηγή: skai.gr