Για τα εμβόλια, τα αντισώματα και τις μεταλλάξεις μίλησαν ο Πρύτανης ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος στον ΣΚΑΪ.

«Όταν το 50% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου μπορούμε να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά. Το CDC έχει δώσει οδηγία για μη ανάγκη χρήσης σε εξωτερικούς χώρους.», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και συγκεκριμένα για αυτή που παρατηρείται στο κέντρο της Αθήνας, ο καθηγητής εξήγησε ότι υπάρχουν συνδυασμοί μεταλλάξεων οι οποίοι συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και ανησυχούν τους ειδικούς. 

Τόνισε, δε, ότι αν συνεχίσει αυτή η διαδικασία των μεταλλάξεων, όπως και στην Ινδία, κάποια από τις νέες που θα εμφανιστούν μπορεί να βγει ιδιαίτερα μεταδοτική.

Η νέα μελέτη του ΕΚΠΑ για τα εξουδετερωτικά αντισώματα από τα εμβόλια έδειξε ότι υπερέχει η Pfizer σε αντισώματα όταν έχει χορηγηθεί και η δεύτερη δόση. Γι’ αυτό, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος, προτείνουν οι ειδικοί να γίνεται η δεύτερη δόση της AstraZeneca νωρίτερα, στις 8 εβδομάδες.

Το εμβόλιο της Pfizer παρουσιάζει πάνω από 90% στα αντισώματα, 50 μέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Επίσης, επεσήμανε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τους εμβολιαστικούς ρυθμούς όπως είναι και να πειστούν όσοι δεν έχουν ακόμη κάνει το εμβόλιο.

Ο κ. Μανωλόπουλος ερωτηθείς σχετικά με τον συνδυασμό των εμβολίων, είπε ότι δεν υπάρχουν ισχυρά δεδομένα υπέρ ή κατά. «Θα μπορούσε να γίνει, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.»

Εξήγησε, επίσης, ότι όσοι έχουν νοσήσει, έχουν προσωρινά αντισώματα, αλλά το εμβόλιο θα τους εξασφαλίσει για περισσότερο καιρό ανοσία.

Αν κάποιος νοσήσει μια φορά, τη δεύτερη φορά νοσεί ελαφρύτερα, ενώ αν μολυνθεί από μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να προκύψει σοβαρότερη λοίμωξη, προσέθεσε.

Τέλος, στο πεδίο ανάπτυξης ειδικού αντιικού φαρμάκου για τον κορωνοϊό, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι θα το λαμβάνουν εκείνοι που έχουν μολυνθεί και θα χορηγείται ανεξαρτήτως του εμβολίου. Το εμβόλιο είναι για την πρόληψη, ενώ το φάρμακο θα παρεμποδίζει την εξέλιξη της νόσου, εξήγησε.

Σχετικά με τα προνόμια για τους εμβολιασμένους, είπε ότι «θα πάμε συνολικά ως κοινωνία σε μια χαλάρωση των μέτρων χωρίς να γίνονται διακρίσεις υπέρ όσων έχουν εμβολιαστεί.»
 

Πηγή: skai.gr