Δήμαρχος Σερρών σε ΣΚΑΪ για λοκντάουν: Από αύριο το πρωί 5000 κόσμος δεν θα έχει δουλειά

Από αύριο το πρωί 5000 κόσμος δεν θα έχει δουλειά ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Αναφερόμενος στο λοκντάουν που ισχύει από σήμερα στην περιφερειακή ενότητα των Σερρών και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχει αγωνία του τι θα γίνει αύριο έχοντας ανθρώπους χωρίς δουλεία, μεροκάματο.

«Τώρα υπάρχει ένα μούδιασμα – μια ανησυχία.. Χτες είχαμε ένα σοκαριστικό νούμερο κρουσμάτων 158 περίπου το 10% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα, άρα μιλάμε για μια μεγάλη διασπορα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υπογράμμισε πως το στοίχημα το υγειονομικό αυτές τις 15 ημέρες είναι να σώθούν όσο δυνατόν περισσότερες καταστάσεις υγειονομικά ενώ μίλησε για τις ευθύνες που έχουν και άλλες κοντινες περιοχές στην διασπορά του κορωνοιου αναφέροντας πως όταν μια περιοχή της οποίας το ωράριο κλείνει στις 3-4 το πρωί και μια διπλανή περιοχή που έχει περιορισμό στις 00.00 είναι επόμενο να υπάρχει ροή από την μια περιοχή στην άλλη.

Επιπλέον σημείωσε πως τους νέους έπρεπε να τους καταστήσουμε συμμάχους στην κατάσταση με τον κορωνοιο. 

Δήμαρχος Ιωαννίνων σε ΣΚΑΙ για λοκντάουν: Παρά τη λήψη προληπτικών μέτρων δεν τα καταφέραμε

Παρά τη λήψη προληπτικών μέτρων δεν τα καταφέραμε, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ αναφερόμενος στο λοκντάουν που ισχύει επίσης από σήμερα στην περιφερειακή ενότητα των Ιωαννίνων.

Σημείωσε οτι με προσπάθεια μπορούμε να τα καταφέρουμε να αλλάξουμε χρώμα (όχι προτοκαλί) και να πάμε σε πιο ασφαλή κατηγορία,.

Ο κ Ελισάφ υπογράμμισε ότι οι μεγάλες συρροές κρουσμάτων εντοπίζονται σε βιομηχανίες τροφίμων και όχι στην κοινότητα και τόνισε την ανάγκη και οι εργοδότες να διασφαλίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων. 

Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα και από τους επαγγελματίες, λέγοντας πως είναι καλύτερο ένα κατάστημα εστίασης να έχει λιγότερα τραπέζια από το να μην ανοίξει καθόλου

Οι λίγοι ανεύθυνοι είναι αυτοί που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα, σημείωσε ο κ Ελισάφ.

Στο «κόκκινο» από σήμερα Ιωάννινα και Σέρρες

Υπενθυμίζεται πως στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας είναι από σήμερα, στις 6 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες των Ιωαννίνων και των Σερρών.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους, καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 51 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστή συρροή και 158 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 προέρχονται από δράση τυχαίας δειγματοληψίας.  

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι: - Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

- Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

-Κινηματογραφικές προβολές

-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης

- Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

- Μουσικές σκηνές

- Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

-Παιδότοποι

- Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)

-Γυμναστήρια

- Συνέδρια / Εκθέσεις

 -Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

-Εμποροπανηγύρεις

-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4,  θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Επίσης, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το «κίτρινο», επίπεδο 2 (επιτήρησης), περνούν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης).

Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται,  μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Την ίδια στιγμή, η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το επίπεδο 2, «κίτρινο», στο επίπεδο 1, «πράσινο».

Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο».Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο 4 παραμένουν οι περιφερειακές ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης, ενώ μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται στο επίπεδο 3 είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες πληροφορίες για το επίπεδο συναγερμού που ισχύει σε κάθε περιοχή και τα αντίστοιχα μέτρα, διατίθενται στον σύνδεσμο: https://covid19.gov.gr/covid-map

Πηγή: skai.gr