Δερμιτζάκης σε ΣΚΑΪ: Παράταση λοκντάουν ώς τις 7 Δεκεμβρίου – Πότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα

Την άποψη ότι πρέπει να γίνει παράταση μιας εβδομάδας στο λοκντάουν (περί τις 7 Δεκεμβρίου) ώστε να βεβαιωθούμε ότι σταθεροποιείται η μείωση των κρουσμάτων και να βγούμε συντονισμένα και συντεταγμένα (εστίαση, λιανεμπόριο, παιδεία κλπ - εκτός μπαρ, κλαμπ) εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης. 

Εκτίμησε δε ότι και με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε δει πολύ μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας αφότου αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται με βάση το εμβολιαστικό πλάνο. «Τον Ιούνιο, ίσως και το Μάιο, τα πράγματα θα είναι σχεδόν κανονικότητα, θα γυρίσουμε στην κανονικότητα» προέβλεψε, λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος θα προγραμματίσει διακοπές.


Για το τρίτο κύμα ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι κάτι εξωγενές, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών. Συντονισμένα η Ευρώπη αποφάσισε να πάει σε χαλαρά μέτρα, τόνισε, με αφορμή το δεύτερο κύμα του ιού. «Ελπίζω ο επόμενος συντονισμός στην Ευρώπη να γίνει με πιο σοβαρά κριτήρια και να είναι με πιο αυστηρά μέτρα απ’ ό,τι ο προηγούμενος» είπε.

«Όπως είχαμε σοκ εγκλεισμού χρειαζόμαστε κι ένα σοκ έξω απ’ αυτό» υπογράμμισε ακόμα ο κ. Δερμιτζάκης. «Επιμένω στο άνοιγμα, προσπαθούμε να κάνουμε μικροδιαχείριση, και δεν δουλεύει, γιατί είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες να την εφαρμόσουν γιατί υπάρχει απογοήτευση, κόπωση κλπ. Ο κόσμος λειτουργεί καλύτερα με θετικά κίνητρα παρά με τιμωρία» σημείωσε.

«Το σύστημα υγείας όσο μειώνονται τα κρούσματα σε ορίζοντα περίπου 2 με 3 εβδομάδες αργότερα θα μας δίνει χαμηλότερους αριθμούς. Αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει το σημερινό, έστω και με τρομερή πίεση, μπορεί να αντέξει και με μικρότερη πίεση» εξήγησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Πηγή: skai.gr