Δανία: Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χρησιμοποιείται πλέον στη χώρα

Η Δανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα που θα σταματήσει εντελώς να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, λόγω μιας ενδεχόμενης σύνδεσής του με σπάνιες αλλά σοβαρές περιπτώσεις θρομβοεμβολών.

Η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προγραμματισμένη για τις 25 Ιουλίου ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού της Δανίας μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές.

Τα αποτελέσματα ερευνών για τις σχετιζόμενες με το AstraZeneca θρομβοεμβολές "έδειξαν πραγματικές και σοβαρές παρενέργειες", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της Δανίας Σόρεν Μπρόστρουμ.

"Επιλέξαμε ως εκ τούτου να συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού για όλες τις ομάδες χωρίς το εμβόλιο αυτό".

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διαπίστωσε μια πιθανή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο της AstraZeneca και περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), ή εγκεφαλικής θρόμβωσης, αλλά εκτίμησε πως ο κίνδυνος θανάτου από την COVID-19 είναι "πολύ μεγαλύτερος" από τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας κάποιων σπάνιων παρενεργειών.

Έως τις 4 Απριλίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις CVST αφού είχαν χορηγηθεί 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ είχε αφήσει, ωστόσο, στην κάθε χώρα ξεχωριστά να κάνει τη δική της αποτίμηση κινδύνου και να αποφασίσει πώς θα χορηγεί το εμβόλιο.

Πολλές χώρες στην Ευρώπη και αλλού επανέλαβαν τη χορήγηση του εμβολίου, με ορισμένους περιορισμούς στη χορήγησή της σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες, κυρίως στους άνω των 50 ή άνω των 60 ετών.

Ο Μπρόστρουμ είπε πως έρευνες που βασίστηκαν από κοινού σε δεδομένα υγείας της Δανίας και της Νορβηγίας εκτίμησαν πως ένας στους 40.000 ανθρώπους που εμβολιάστηκε με το AstraZeneca θα μπορούσε να παρουσιάσει αυτή τη σοβαρή επιπλοκή χωρίς να υπάρχει κάτι οριστικό που να σχετίζεται με την ηλικία ή το φύλο.

Είπε πως η Δανία έχει προχωρήσει πολύ στην ανοσοποίηση των ηλικιωμένων που κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν μια σοβαρή μορφή του ιού.

Οι ομάδες που θα εμβολιαστούν στο εξής κινδυνεύουν λιγότερο από αυτό. "Θα πρέπει να σταθμιστεί απέναντι στο γεγονός ότι τώρα έχουμε έναν γνωστό κίνδυνο σοβαρών επιβλαβών αποτελεσμάτων... με το εμβόλιο κατά της COVID-19 από την AstraZeneca, αν και ο κίνδυνος σε απόλυτους αριθμούς είναι μικρός".

Ως εκ τούτου η απόφαση της Δανίας θα πρέπει να ειδωθεί μόνο σε ένα τοπικό πλαίσιο και "αντιλαμβάνομαι πολύ καλά γιατί άλλες χώρες θα το χρησιμοποιήσουν", είπε.

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε αρχικά τη χορήγηση του εμβολίου τον Μάρτιο λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του και έχει αναστείλει επίσης τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson εν αναμονή περαιτέρω ερευνών για την πιθανότητα να συνδέεται και αυτό με σπάνιες περιπτώσεις θρομβοεμβολών.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο από τα 5,8 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου. Το 77% το εμβόλιο των Pfizer - BioNTech, το 7,8% της Moderna και το 15,3% εκείνο της AstraZeneca.

Σε όσους έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα προταθεί ένα άλλο εμβόλιο για τις δεύτερη δόση, διευκρίνισαν οι αρχές.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι σέβεται την απόφαση των υγειονομικών αρχών της Δανίας.

"Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την απόφαση που έλαβε η Sundhedsstyrelsen [η αρχή υγείας] στη Δανία", ανέφερε η εταιρία σε μια ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως είναι θέμα της κάθε χώρας να αποφασίζει για το εμβολιαστικό της πρόγραμμα στη βάση τοπικών συνθηκών.

"Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές και τις τοπικές αρχές έτσι ώστε να παρέχουμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ενημέρωσης για τις αποφάσεις τους", ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ