AstraZeneca: 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικής νόσησης το εμβόλιο

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό επιβεβαιώνεται ότι είναι το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca κατά του κορωνοϊού μετά από εκτενή μελέτη στις ΗΠΑ, στη Χιλή και στο Περού.

Με δείγμα άνω των 32.000 εθελοντών, προέκυψε ότι το εμβόλιο είναι κατά 79% αποτελεσματικό στην αποτροπή συμπτωματικής νόσησης με COVID-19 και 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή της σοβαρής ασθένειας που οδηγεί σε νοσηλεία και ενδεχομένως σε θάνατο. Η έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού.

Παράλληλα το εμβόλιο αυτό αποδείχθηκε κατά 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσησης και νοσηλείας λόγω covid-19.

“Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά νέα καθώς αποδεικνύουν την εκπληκτική αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ένα νέο πληθυσμό και συμφωνούν με τα αποτελέσματα των δοκιμών που διεξήγαγε η Οξφόρδη”, δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε επίσης ότι δε διαπιστώθηκε ζήτημα ασφάλειας του εμβολίου ως προς την πρόκληση θρόμβωσης.

Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα μετά από τη χορήγηση σχεδόν 840.000 δόσεων των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer σε ένα 24ωρο στη Βρετανία, αριθμός που συνιστά ρεκόρ.

Εν τω μεταξύ, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ερευνητικό κέντρο της πόλης διαπίστωσαν ότι το 7,6% των προσβληθέντων από τον κορωνοϊό εκδηλώνουν απώλεια ακοής.

Πηγή: skai.gr