ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα ψάχνουν για το «κλειδί» του κορωνοϊού 

ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα ψάχνουν για το «κλειδί» του κορωνοϊού 

Το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει τα μυστικά για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα ψάξουν να βρουν τα ερευνητικά εργαστήρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ του νοσοκομείου "Γεώργιος Παπανικολάου" (Ερευνητικό Εργαστήριο  Ανοσολογίας και Αλλεργικών Παθήσεων του Αναπνευστικού) και του Τμήματος Πειραματικής Ιατρικής του ιταλικού Πανεπιστημίου  Σαπιέντζα.
   
Η έρευνα αφορά πρωτίστως στον εντοπισμό χαρακτηριστικών στο γονιδίωμα ασθενών που έχουν μολυνθεί με τον ιό  Sars-Cov-2 και την αναζήτηση βιοδεικτών που μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή, θα αποτελέσει το αντικείμενο της συνεργασίας που αρχίζει μεταξύ 

Με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας την Παρασκευή επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παπανικολάου και συναντήθηκε με τη διοικήτρια του Μαρία Γιογκατζή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου  Σαπιέντσα Ελενη Αναστασιάδου. Στη συνάντηση η κ. Αναστασιάδου, παρέθεσε στοιχεία σχετικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία θα αποτελέσει το κύριο κομμάτι της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. 

Η Ελένη Αναστασιάδου είναι μοριακή βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρική Μικροβιολογια/Ιολογια και τετραετή μετεκπαίδευση στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Ιατρικής Σχολής Χάρβαρντ στη Βοστόνη. Επίσης είναι ειδική σε non-coding RNAs: εφαρμογές ως βιοδείκτες και θεραπευτικές εφαρμογές σε καρκίνο.

Όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο Παπανικολάου, η συνεργασία μεταξύ των δύο ερευνητικών κέντρων στη Ρώμη και τη Θεσσαλονίκη, κατά την έναρξη της πρόκειται να αναδείξει ένα σημαντικό ερευνητικό κομμάτι που αφορά ειδικά την πανδημία COVID-19 σε επίπεδο εξειδικευμένης έρευνας και θα διευρυνθεί σύντομα με τη συμμετοχή και άλλων ερευνητικών κέντρων.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ