Κλείσιμο

«Ζήτημα ωρών» η ολοκλήρωση της βρετανικής επιχείρησης εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

«Ζήτημα ωρών» είναι η ολοκλήρωση της βρετανικής επιχείρησης εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας.

Μιλώντας το πρωί στο Sky News, o κ. Γουάλας είπε ότι το βρετανικό κέντρο διεκπεραίωσης αιτήσεων προσφύγων σε ξενοδοχείο στην περίμετρο του αεροδρομίου έχει πλέον κλείσει, καθώς η επιχείρηση μπαίνει στις «τελικές ώρες» της.

Επέμεινε ότι εξ αρχής αυτό ήταν το το βρετανικό χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της επιχείρησης, ενώ είπε πως οι βρετανικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει περίπου 14.000 Βρετανούς και Αφγανούς πολίτες από την Καμπούλ από τα μέσα Αυγούστου.

«Στις 4.30 σήμερα το πρωί, ώρα ΗΒ, κλείσαμε το ξενοδοχείο Baron, κλείσαμε το διεκπεραιωτικό κέντρο και οι πύλες έκλεισαν στην Πύλη Abbey (του αεροδρομίου). Θα διαχειριστούμε τους ανθρώπους που έχουμε φέρει μαζί μας, τους περίπου 1.000 ανθρώπους στο διάδρομο του αεροδρομίου και θα αναζητήσουμε τρόπο να συνεχίσουμε να βρίσκουμε λίγους ανθρώπους στα πλήθη όπου μπορούμε, αλλά γενικά η κύρια διαδικασία είναι τώρα κλειστή και είναι ζήτημα ωρών», είπε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας.

Παραδέχθηκε, εξάλλου, ότι «το λυπηρό γεγονός είναι πως δε θα φύγουν όλοι» όσοι χρειάζεται να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Προειδοποίησε επίσης ότι η τρομοκρατική απειλή θα γίνεται μεγαλύτερη όσο πλησιάζει η ώρα της ολοκλήρωσης της εκκένωσης.