Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να μειώσουμε το ρωσικό πλεονέκτημα

«Αυτό που δεν έχουμε αρκετό είναι όπλα του βεληνεκούς που απαιτείται για να μειώσουμε το πλεονέκτημα του οπλισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν στην διάθεσή τους αρκετά πυρομαχικά και όπλα, αλλά χρειάζονται οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσε σε Δανούς δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Έχουμε αρκετά όπλα. Αυτό που δεν έχουμε αρκετό είναι όπλα του βεληνεκούς που απαιτείται για να μειώσουμε το πλεονέκτημα του οπλισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από τον εκδοτικό οίκο Berlingske Media της Δανίας.

Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε για ακόμη μια φορά την κριτική της ουκρανικής πλευράς, ότι η Γερμανία καθυστερεί την παράδοση βαρέων όπλων.

«Η Γερμανία θα παραδώσει όλα τα οπλικά συστήματα που έχουν ανακοινωθεί» δήλωσε και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία «πραγματικά αποτελεσματική βοήθεια».

«Θα ήταν λάθος να παραδώσουμε απλώς σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως το τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Panzerhaubitzer 2000, χωρίς οδηγίες, χωρίς εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται στη Γερμανία η εκπαίδευση» δήλωσε ο καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς των ανατολικών κρατιδίων και διευκρίνισε ότι το ίδιο ισχύει και για το αντιαεροπορικό άρμα Gepard.

«Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε στην Ουκρανία πραγματικά αποτελεσματική βοήθεια. Ο ουκρανικός στρατός πρέπει και να μπορεί να χρησιμοποιεί βαρύ εξοπλισμό στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Αλλά πρέπει να εκπαιδευτεί για αυτό», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στα άλλα υπερσύγχρονα συστήματα που θα διαθέσει η Γερμανία στην Ουκρανία, όπως το ραντάρ παρακολούθησης Cobra και το σύστημα αεράμυνας Iris-T που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

«Η Ρωσία δεν επιτρέπεται να κερδίσει και δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», επανέλαβε ο κ. Σολτς μετά τη συνάντησή του χθες, Δευτέρα, το βράδυ με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας και υποσχέθηκε ακόμη ότι η Σλοβακία θα εξακολουθήσει υποστηρίζεται από τη Γερμανία για την υπεράσπιση του εναέριου χώρου. «Η Γερμανία θα υπερασπιστεί κάθε τετραγωνικό εκατοστό της επικράτειας του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο καγκελάριος.

Πηγή: skai.gr