Δορυφορική εικόνα δείχνει ρωσικές δυνάμεις σε απόσταση δεκάδων μέτρων από τους αντιδραστήρες της Ζαπορίζια

«Υπάρχουν κίνδυνοι για τις λειτουργίες του αντιδραστήρα» προειδοποιεί το υπουργείο Άμυνας τη Βρετανίας,

Δορυφορική εικόνα της περασμένης Κυριακής, που δείχνει ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα μόλις 60 μέτρα από τον αντιδραστήρα 5 του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, και όχι πολύ μακρύτερα από τους αντιδραστήρες 6 και 4, δημοσίευσε την Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας τη Βρετανίας.

«Υπάρχουν κίνδυνοι για τις λειτουργίες του αντιδραστήρα» προειδοποιεί το υπουργείο Άμυνας τη Βρετανίας,

«Στις αρχές Μαρτίου, οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις επιτέθηκαν και κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (ZNPP). Στις 21 Αυγούστου 2022, οι φωτογραφίες έδειξαν ότι η Ρωσία διατηρούσε ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στην τοποθεσία, με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να αναπτύσσονται σε απόσταση 60 μέτρων από τον αντιδραστήρα νούμερο πέντε. Τα ρωσικά στρατεύματα πιθανώς προσπαθούσαν να κρύψουν τα οχήματα σταθμεύοντάς τα κάτω από κάτω από μεταλλικές κατασκευές και σωλήνες» σχολιάζει το Λονδίνο.

«Η Ρωσία είναι πιθανώς έτοιμη να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε ουκρανική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στο ZNPP για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Ενόσω η Ρωσία διατηρεί τη στρατιωτική κατοχή του ZNPP, οι κύριοι κίνδυνοι για τις λειτουργίες του αντιδραστήρα είναι η διακοπή στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων, η ζημιά στην εφεδρική παροχή ρεύματος ή σφάλματα από εργαζομένους που λειτουργούν υπό πίεση» προειδοποιεί το βρετανικό υπουργείο.
 

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας συναντήθηκαν την Τετάρτη για να συζητήσουν για μια επιθεώρηση στον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ουκρανίας, που έχει βομβαρδιστεί αρκετές φορές.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν για μία ακόμη φορά  την Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι θέτουν σε κίνδυνο τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενώ αξιωματούχος του οργανισμού τις κάλεσε να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από αυτόν.

Οι δύο χώρες διαβεβαιώνουν ότι είναι έτοιμες να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ομάδα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, IAEA) στον πυρηνικό σταθμό, αλλά προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί μια αποστολή.
 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ