Υπουργοί Υγείας G7: Η Όμικρον είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Τηλεδιάσκεψη για να μοιραστούν πληροφορίες και εκτιμήσεις για την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είχαν το βράδυ της Πέμπτης οι Υπουργοί Υγείας των χωρών του G7.

Ο προεδρεύων τη σύσκεψη Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σάτζιντ Τζάβιντ έγραψε στο Twitter: «Συμφωνήσαμε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη τρέχουσα απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία και είμαστε ενωμένοι στην αύξηση των εμβολιασμών, τόσο στις χώρες μας όσο και στο εξωτερικό».

Η σύσκεψη ακολούθησε το νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σε μία ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 88.376 επιβεβαιωμένα περιστατικά, απολογισμός που συνιστά αύξηση της τάξης του 74% σε σχέση με την προηγούμενη Πέμπτη.

Ένα στα τέσσερα κρούσματα ήταν στο Λονδίνο, το οποίο εξελίσσεται σε επίκεντρο της διασποράς της Όμικρον. Στη βρετανική πρωτεύουσα η νέα παραλλαγή ευθύνεται πλέον για το 70% των συνολικών κρουσμάτων Covid, σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας ΗΒ. Σε εθνικό επίπεδο το 40% των κρουσμάτων κορωνοϊού αναλογεί στην Όμικρον.

Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον 11.708.

Εκ τω μεταξύ, αργά τη νύχτα της Πέμπτης η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Ουαλίας επισημοποίησε μια σειρά νέων περιοριστικών μέτρων με στόχο τη συγκράτηση της διασποράς της Όμικρον.

Από τις 27 Δεκεμβρίου θα κλείσουν τα νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης, ενώ θα επανέλθει και η υποχρέωση τήρησης δύο μέτρων απόστασης μεταξύ ατόμων σε καταστήματα και γραφεία.

Πηγή: skai.gr