Υπό πίεση ο Μπόρις Τζόνσον μετά από αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου του Ντόμινικ Κάμινγκς

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον φέρεται να είχε πει σε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους λίγο πριν από την επιβολή του δεύτερου lockdown το Νοέμβριο ότι δεν επρόκειτο να διατάξει νέο καθολικό απαγορευτικό, έστω και αν αυτό σήμαινε ακόμα χιλιάδες θανάτους.

Δημοσίευμα της Daily Mail που επικαλείται πηγή προσκείμενη στον Υπουργό Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ, που ήταν παρών στη σύσκεψη, κατηγορεί τον κ. Τζόνσον ότι είπε το εξής: «Όχι άλλα γαμ... lockdown. Ας στοιβαχτούν τα πτώματα κατά χιλιάδες!»

Η φράση αυτή φέρεται να ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό όταν ο κ. Γκόουβ τον προειδοποίησε ότι χωρίς δεύτερο lockdown τα νοσοκομεία δε θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν και ότι πολίτες θα πέθαιναν σε διαδρόμους και σε πάρκινγκ νοσοκομείων, καθώς και ότι θα χρειαζόταν η παρέμβαση του στρατού.

Η Ντάουνινγκ Στριτ απέρριψε το δημοσίευμα κάνοντας λόγο για «ένα ακόμα ψέμα», ωστόσο η αντιπολίτευση ζητά δημόσια τοποθέτηση και εξηγήσεις από τον κ. Τζόνσον.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι φέρονται να θεωρούν ότι πίσω από την εκρηκτική καταγγελία βρίσκεται ο πρώην σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ντάουνινγκ Στριτ μετά από διαρροές που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον Μπόρις Τζόνσον - διαρροές τις οποίες η κυβέρνηση αποδίδει στον κ. Κάμινγκς ως πράξη εκδίκησης μετά από την αποπομπή του τον περασμένο Νοέμβριο.

Ομοίως, οι Times γράφουν ότι ο κ. Κάμινγκς είναι έτοιμος να παρουσιάσει έγγραφα που θα αποδεικνύουν πως ο Πρωθυπουργός Τζόνσον ήταν διατεθειμένος να αφήσει ανθρώπους να πεθάνουν παρά να οδηγήσει τη χώρα σε νέο lockdown. Η Telegraph αναφέρει πως ο πρώην εγκέφαλος της εκστρατείας του Brexit και μετέπειτα δεξί χέρι του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ είναι έτοιμος να κατηγορήσει το πρώην αφεντικό του ότι αγνόησε συστάσεις να κλείσει τα σύνορα ώστε να συγκρατηθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Προ ημερών ο Ντόμινικ Κάμινγκς είχε γράψει στο ιστολόγιό του ότι ο κ. Τζόνσον είχε ένα «μυστικό σχέδιο» να ζητήσει από δωρητές του Συντηρητικού Κόμματος να καλύψουν τα έξοδα ανακαίνισης του διαμερίσματός του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο κ. Κάμινγκς έγραψε ότι είχε απαντήσει στον Πρωθυπουργό πως κάτι τέτοιο θα ήταν «ανήθικο, ανόητο, πιθανώς παράνομο» και προθυμοποιήθηκε να καταθέσει όσα γνωρίζει σχετικά σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε ότι η ανακαίνιση που φέρεται να κόστισε περίπου 200.000 λίρες πληρώθηκε από την τσέπη του ίδιου του κ. Τζόνσον.

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, ζητά να παρουσιαστούν στοιχεία για τις δαπάνες και το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις με έκτακτη ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο ηγέτης του κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ σχολίασε ότι η υπόθεση «βρωμάει».

Η ανάρτηση στο ιστολόγιο του κ. Κάμινγκς έγινε μετά από τις υπόνοιες που άφησε η Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο ίδιος βρισκόταν πίσω από τη διαρροή μηνυμάτων περί του δεύτερου lockdown το Νοέμβριο, αλλά και πίσω από την προ ημερών διαρροή μηνυμάτων μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και του γνωστού επιχειρηματία σερ Τζέιμς Ντάισον.

Στα μηνύματα στο προσωπικό τηλέφωνο του Πρωθυπουργού, όπως αποκάλυψε το BBC, ο κ. Ντάισον εξέφραζε ανησυχία για τη φορολογική επιβάρυνση των υπαλλήλων του που θα καλούνταν να εργαστούν σε έκτακτη γραμμή παραγωγής στη Βρετανία για την κατασκευή αναπνευστήρων εν μέσω πανδημίας.

Ο κ. Τζόνσον είχε απαντήσει πως θα ρύθμιζε το θέμα άμεσα. Η αντιπολίτευση ζητά διερεύνηση και αυτής της υπόθεσης, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί για την προσπάθεια να κάνει τα πάντα για να οχυρώσει το σύστημα υγείας έναντι του κορωνοϊού.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός τελεί υπό πρόσθετη πίεση καθώς όπως έχει αποκαλυφθεί έχει και σε άλλες περιπτώσεις δεχθεί προσεγγίσεις από επιχειρηματίες και όχι μόνο στο προσωπικό κινητό του τηλέφωνο.

Μεταξύ αυτών που είχαν επικοινωνήσει μαζί του ήταν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που φέρεται να είχε ζητήσει διαμεσολάβηση για την αγορά του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Νιούκαστλ από σαουδαραβικά συμφέροντα.

Πηγή: skai.gr