ΚΑΙΡΟΣ

Υπό διεθνή έλεγχο 14 από τους 22 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ινδίας

Η Ινδία, που συνήψε μία ιστορική συμφωνία για την πυρηνική συνεργασία σε μη στρατιωτικό επίπεδο με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε επισήμως πως πρόκειται να θέσει 14 από τους 22 πυρηνικούς αντιδραστήρες της, υπό διεθνή έλεγχο.
Σήμερα, η Ινδία αριθμεί 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε επιχειρησιακή λειτουργία, με ικανότητα παραγωγής 3.310 μεγαβάτ, ενώ άλλοι επτά αντιδραστήρες βρίσκονται υπό κατασκευή. Χάρις στους τελευταίους η ενεργειακή ικανότητα της Ινδίας θα φθάσει τα 6.730 μεγαβάτ.
Το Νέο Δελχί έχει πραγματοποιήσει την πρώτη του πυρηνική δοκιμή από το 1974, όμως δεν έχει επικυρώσει την Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΤΝΡ), γεγονός που της απαγορεύει κάθε συνεργασία με τις χώρες μέλη της Ομάδος Πυρηνικών Τροφοδοτών (ΝSG).
Από τους 14 αντιδραστήρες, οι οποίοι θα υπαχθούν σε διεθνή έλεγχο, οι έξι (δύο εκ των οποίων βρίσκονται υπό κατασκευή) ήδη υπάγονται στις εγγυήσεις για τη Μη Διάδοση, της Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Οι υπόλοιποι θα καταχωρηθούν βαθμιαία ως μη στρατιωτικής χρήσης αντιδραστήρες βάσει ενός προγράμματος, του οποίου οι φάσεις θα ολοκληρωθούν το 2014. Οι άλλοι οκτώ αντιδραστήρες θα χαρακτηρισθούν ως ανήκοντες στο στρατιωτικό πρόγραμμα της Ινδίας.
Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ, διαβλέποντας σε αυτήν «μία πρόοδο για το καθεστώς της Μη Διάδοσης» και «για την πρόοδο κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη».
Η πρόσβαση της Ινδίας σε μη στρατιωτικές πυρηνικές τεχνολογίας είναι «απαραίτητη για να προσδώσει στην Ινδία, μία αξιοσημείωτη πυρηνική δύναμη, τα μέσα για να ανταποκριθεί στις απέραντες ενεργειακές της ανάγκες, μειώνοντας την έκλυση αερίων που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου», εκτιμά στο ανακοινωθέν της η γαλλική προεδρία. Προ 10ημέρου ο Σιράκ είχε μεταβεί ο ίδιος στην Ινδία κι είχε διατυπώσει την βούληση της χώρας του να συνάψει με τη σειρά της συμφωνία με το Νέο Δελχί για πυρηνική συνεργασία.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr