ΥΠΕΞ για Τουρκία: «Αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας»

Για «αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας» από πλευράς της Τουρκίας κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα καλεί τη γειτονική χώρα να συμβιβαστεί με την ιστορία της ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά γεγονότα, όπως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

«Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια.

Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ