Υπεγράφη το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας υπέγραψαν το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ ως το 30ό μέλος του.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.

Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου στη έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παρίσταντο ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπρόσωποι των 29 χωρών μελών.


Iστορική ημέρα για τον Γενς Στόλτενμπεργκ

Για ιστορική μέρα έκανε λόγο ο Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως έγινε γνωστό μέσω σχετικής ανάρτησης στον επίσημο λογαριασμό του ΝΑΤΟ στο τουίτερ.

Στην ανάρτηση η οποία συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, να σφίγγει το χέρι με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αναφέρεται πως σήμερα οι σύμμαχοι υπέγραψαν με την ΠΓΔΜ το πρωτόκολλο εισδοχής, το οποίο αναμένεται να δώσει στην ευρύτερη περιοχή ασφάλεια κι ευημερία.

"Ανυπομονώ για την ημέρα που θα δω 30 σημαίες να κυματίζουν έξω από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ." Καταλήγει ο Γενς Στόλτενμεργκ.


«Δεν περιμένω καμία έκπληξη» κατά την διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που ακολούθησε με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, χαιρετίζοντας το πολιτικό θάρρος του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Στόχος είναι η ένταξη της χώρας κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Δεκέμβριο στο Λονδίνο, διευκρίνισε διπλωματική πηγή.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα, αλλά εξήγησε ότι η ΠΓΔΜ θα συμμετέχει «ως προσκεκλημένη» στην συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας απέρριψε τις αμφιβολίες για την έλλειψη στρατιωτικής ετοιμότητας της χώρας. 

«Η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχει στις στρατιωτικές ασκήσεις και στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η ένταξή της θα συμβάλει στην σταθερότητα στην νοτιο-ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και την ασφάλειά μας», είπε.

«Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανέλαβε τη δέσμευση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ για το 2024 και έχει αρχίσει να τις αυξάνει», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να προκύψουν αντιρρήσεις από τα Κοινοβούλια των χωρών του ΝΑΤΟ, ο γ.γ. της Συμμαχίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε «ομαλά» και πως δεν θα υπάρχουν «εκπλήξεις».

Ιστορική μέρα μετά από μακρά πορεία για τον Ντιμιτρόφ

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως αυτή η «ιστορική μέρα» δεν συνέβη απλά και πως προηγήθηκε μία «μακρά πορεία». 

«Πρέπει να αναγνωρίσω [...] τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα. Θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο γι' αυτούς να μην το κάνουν» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι δεν φοβήθηκαν να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο προς όφελος των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ και της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης, δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό είναι ότι «ποτέ ξανά» δεν θα μείνει μόνη της η χώρα. 

«Για μας το ΝΑΤΟ διασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε η περιοχή μας να είναι πιο ειρηνική, πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη και πιο ευημερής» υποστήριξε.


Τέλος, ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ακόμα και οι «εχθροί» της συμφωνίας θα πειστούν μόλις δουν τα αποτελέσματα και τόνισε τη σημασία της «φιλίας» και της «συμμαχίας» μεταξύ γειτονικών χωρών.

Με πληροφορίες skai.gr

Πηγή: skai.gr