Το χρονικό της αεροπειρατείας Λουκασένκο: Οι μυστικές δυνάμεις και τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα (pics)

Ένα πρωτοφανές πολιτικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη με αεροπλάνο της Ryanair με 170 επιβάτες που απογειώθηκε νωρίτερα από την Αθήνα με προορισμό τη Λιθουανία, αλλά εν πτήσει οι Λευκορώσοι με εντολή του προέδρου Λουκασένκο το κατέβασαν με τη βία με βομβαρδιστικά αεροπλάνα και το προσγείωσαν στο Μινσκ για να συλλάβουν αντιφρονούντα δημοσιογράφο. 

Όπως μετέδωσε ο Γιάννης Παλαιολόγος από τις Βρυξέλλες, πράκτορες της λευκορωσικής μυστικής υπηρεσίας, οι οποίοι παρακολουθούσαν τον ακτιβιστή δημοσιογράφο Roman Protasevich που είχε έρθει στην Ελλάδα μαζί με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης,  Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, για να συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών. 

Αυτός είναι ο Λευκορώσος δημοσιογράφος:

Ο δημοσιογράφος έχει μπει στη λίστα τρομοκρατών και κινδυνεύει με ποινή από 15 χρόνια φυλάκισης μέχρι θανατική ποινή, για τον ρόλο του στην κάλυψη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετά την εκλογική απάτη που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι στη Λευκορωσία. 

Το αεροσκάφος λίγο πριν βγει από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και μπει στη Λιθουανία κλήθηκε να αλλάξει πορεία και να οδηγηθεί στο Μινσκ, καθώς υπήρχαν αναφορές ότι υπάρχει βόμβα στο αεροπλάνο, ωστόσο οι έρευνες που διεξήχθησαν αργότερα έδειξαν ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, αλλά ήταν απλώς μια πρόφαση. 

Με εντολή του Λουκασένκο  σηκώθηκαν βομβαρδιστικά αεροσκάφη παρουσιάζοντας μια ψευδή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προσγείωσαν το αεροπλάνο με 171 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και 11 Έλληνες, με τη βία. 

Σύμφωνα με δήλωση της Ryanair, αν και στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος το αεροπλάνο θα έφευγε από το Μινσκ, ακόμα δεν έχει αναχωρήσει. 
 

Πηγή: skai.gr