Χριστοδουλίδης: Η Λευκωσία έπαιξε το χαρτί του βέτο για τη διεύρυνση της ΕΕ

Το «χαρτί» του βέτο σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ έπαιξε η Κύπρος στη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης προκειμένου να πείσει τους εταίρους στην άμεση υποβολή προτάσεων για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε την Τετάρτη στο κανάλι ΣΙΓΜΑ ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η απόφαση χθες, αφορά τα συμπεράσματα της διεύρυνσης. Τα συμπεράσματα της διεύρυνσης, αφορούν την Τουρκία, την Αλβανία, τα Σκόπια, αφορούν τη Σερβία κ.ο.κ. Για να μπορούν να εγκριθούν (τα συμπεράσματα), πρέπει να υπάρχει ομοφωνία από όλες τις χώρες”. Εκείνο που είχα αναφέρει στην τοποθέτησή μου, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι ότι το προσχέδιο που αφορούσε την Τουρκία, αυτό που είχαμε ενώπιόν μας όταν ξεκίνησε η συζήτηση, δεν μας ικανοποιεί και δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας (σ.σ. άρα η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκούσε βέτο)».

«Μετά την παρέμβασή μας, 23 σχεδόν χώρες υποστήριξαν το αίτημα, χωρίς οι υπόλοιπες να τοποθετηθούν ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Υπήρχαν κάποιες αναφορές για προσεκτική προσέγγιση λόγω του μεταναστευτικού» εξήγησε ο κύπριος ΥΠΕΞ. 

Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοιου είδους απόφαση όσον αφορά την Τουρκία και η απόφαση είναι λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Επίσης, υπογράμμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει ως ξεχωριστό αυτό το θέμα, και ενδεχομένως να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις.



Σε σχέση με την ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, για σύσταση ομάδας ειδικών που θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «αυτά τα ακούσαμε και στο παρελθόν από το στόμα του κ. Οζερσάι σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού». Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, όλα αυτά τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. 

Την εκτίμηση ότι η Άγκυρα δεν θα στείλει δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου εξέφρασε στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση έχει σχέδιο αποτροπής και δεν θα κάνει βήμα πίσω».

«Η Τουρκία είναι απομονωμένη,
βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς αν πρέπει να περιμένουμε ένα «θερμό καλοκαίρι» εξαιτίας των προκλήσεων της Άγκυρας. 

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και στηρίζει τις αποφάσεις της, δήλωσε ακόμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: skai.gr