Χουανίτα: Έτσι ήταν το κορίτσι που είχε γίνει θυσία από τους Ίνκας στο Περού (βίντεο - φωτογραφίες)

Η μούμια ενός νεαρού κοριτσιού είχε βρεθεί το 1995 μέσα σε ένα τάφο της εποχής των Ίνκας κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου Αμπάτο

Επιστήμονες στο Περού κατάφεραν να αναπαριστήσουν ρεαλιστικά την Χουανίτα, την πολύ καλά διατηρημένη μούμια ενός νεαρού κοριτσιού που είχε βρεθεί το 1995 μέσα σε ένα τάφο της εποχής των Ίνκας κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου Αμπάτο. 

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το κορίτσι ήταν γύρω στα 15 έτη και πέθανε από χτύπημα στο κεφάλι, ως θυσία στους θεούς των Ινκας, σε μια τελετουργική τελετή. 

Οι ερευνητές ονόμασαν τότε την μούμια Κυρία του Αμπάτο (από την τοποθεσία στην οποία βρέθηκε) ή απλά Χουανίτα. 

Πριν λίγες μέρες, επιστήμονες παρουσίασαν ένα τρισδιάστατο  ομοίωμα της Χουανίτα, μια ρεαλιστική απεικόνιση του πώς θα έμοιαζε το κορίτσι την περίοδο που πέθανε, πριν από 500 χρόνια.

Κάνοντας τρισδιάστατες σαρώσεις της μούμιας, οι επιστήμονες δημιούργησαν τον κορμό και το κεφάλι του κοριτσιού, ντυμένο με την παραδοσιακή ενδυμασία των Ινκας, επίσης βασισμένη στις σαρώσεις. 

Η Κυρία του Αμπάτο ή απλά Χουανίτα  εκτίθεται πλέον στο μουσείο Andean Sanctuaries στο  Καθολικό Πανεπιστήμιο της Σάντα Μαρία στην Αρεκίπα, μαζί με τα προσωπικά της αντικείμενα και λείψανα άλλων παιδιών που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με την μούμια της. 

Πηγή: skai.gr