Χιλή: Φονική πυρκαγιά με τουλάχιστον δύο νεκρούς 400 καμένες κατοικίες στη Βίνια ντελ Μαρ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κύρηξαν την Πέμπτη το βράδυ οι αρχές την Βίνια ντελ Μαρ

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 400 κατοικίες υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βίνια ντελ Μαρ της Χιλής, όπου οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Chile

«Περίπου διακόσιες κατοικίες καίγονται», είπε ο διοικητής της πυροσβεστικής στην πόλη, ο Πατρίσιο Μπρίτο, προτού αναθεωρήσει τον αριθμό τους στις 400 και επιβεβαιώσει τον θάνατο δυο ανθρώπων εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Chile

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Γκαμπριέλ Μπόριτς) αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και καταστροφής» στην περιφέρεια Βαλπαραΐσο, όπου υπάγεται διοικητικά η Βίνια ντελ Μαρ, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Μονσάλβε.

Οι αρχές ενδέχεται να περιστείλουν συνταγματικά δικαιώματα και να επιτάξουν όλα τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της καταστροφής δυνάμει του μέτρου.

Chile

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (ONEMI) κήρυξε σε κόκκινο συναγερμό τη Βίνια ντελ Μαρ, παραθαλάσσια πόλη περίπου 120 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Σαντιάγο, δίνοντας εντολή να εκκενωθούν συνοικίες της.

Chile

Η πυρκαγιά, που ενισχύεται από ριπές ανέμου 40 ως 50 χιλιομέτρων την ώρα, παρέμεναν πέραν κάθε ελέγχου από πλευράς των δυνάμεων της πυροσβεστικής και των δασοπυροσβεστών τη νύχτα.

Chile

Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Δασών (CONAF), οι φλόγες έχουν απανθρακώσει πάνω από 1.100 στρέμματα.

Επιχειρούν τετρακόσιοι πυροσβέστες, σχεδόν όλοι από τη Βαλπαραΐσο, με την υποστήριξη περίπου 150 υπαλλήλων της εταιρείας δασών και κάποιων μονάδων που μετέβησαν στην περιοχή από το Σαντιάγο.

Chile

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ